Експерт розповів, чи треба скасувати День Праці в Україні

Неоліберали вішають образливі ярлики, щоб скасувати день, що символізує боротьбу людей за свої трудові права — 1 Травня.

День Праці в Україні
День Праці в Україні

Про це заявив експерт з соціальних питань Андрій Павловський.

«Зараз пропонують скасувати День Праці. Проте, зовсім чи не знають чи забули історію, що 1 травня стали відзначати в США з 1886 року, а в Україні День солідарності людей праці вперше відзначили саме у Львові — 1890 року. До слова, саме місто Лева стало початком творення історії українських профспілок ще у ХІХ столітті. Адже 6 листопада 1817 року у львівській друкарні було засновано першу профспілкову організацію «Товариство взаємної допомоги членів друкарської справи», — каже експерт.

За його словами, 1 травня 1919 року — на території Української Народної Республіки було офіційно оголошено святковим.

«Зараз неоліберали вішають образливі ярлики, щоб скасувати день, що символізує боротьбу людей за свої трудові права. Щоб потім, прикриваючись війною, ці самі права людей за допомогою сумнозвісних третьякових нахабно урізати. Проте, це напряму суперечить європейському шляху. Адже трудові і соціальні гарантії, незалежні профспілки — це норма цивілізованого світу. Те, що називається демократія. І якщо ми прагнемо стати частиною Євросоюзу, досягти його рівня життя, то мусимо дотримуватися європейських правил та традицій — посилювати, а не згортати соціальний діалог в Україні», — резюмує експерт.

Нагадаємо, що в Раді пропонують скасувати свята 1 травня та 8 березня. Відповідний законопроєкт зареєстровано у Верховній Раді.