Синдром уцілілого: що це та як подолати

28 квітня російські окупанти вчергове здійснили масовану ракетну атаку. Одна з ракет влучила в багатоповерхівку в Умані. Внаслідок обстрілу загинуло 23 людини, серед яких — 6 дітей. Також було багато постраждалих.

Пошуково-рятувальна операція в Умані, 28 квітня
Пошуково-рятувальна операція в Умані, 28 квітня

Частина постраждалих не відчували полегшення чи радість, часто врятовані мають почуття провини, звинувачують себе, що тепер їм краще, ніж іншим, потерпають від сорому та знецінюють власний негативний досвід.

Це пов'язано із синдромом уцілілого, на який страждають ці люди. Саме він провокує весь спектр комплексу вини за свою кращу позицію в цю мить, ніж в інших. Про це розповіла кандидат психологічних наук і психологиня-практик Марина Діденко в коментарі телеканалу I-UA.tv.

«Психологи виділяють два основні завдання для населення під час війни: для військових — спочатку вижити, а потім перемогти; для цивільного населення — вижити та зберегти психологічну цілісність. Ось тому нам так важливо боротися з ірраціональними почуттями провини, що виникають, бо кожен і кожна з нас саме там, де мають бути. Якщо вам вдалося врятуватися та ви у безпеці, — це прекрасно, адже нічого немає важливішого за людське життя та здоров’я», — наголосила вона.

Експертка пояснила, що робити, аби подолати синдром уцілілого:

  1. Увідомити. Не ми винні, що розпочалась війна, тому негатив має йти на агресора, а не на себе.
  2. Дозволити вихід емоцій. Будь-які емоції та переживання зараз є нормальною реакцією на ненормальні події. Якщо вам сумно, дозвольте собі посумувати. Якщо хочеться посміятися, смійтеся — це прекрасний спосіб зняти напругу. Якщо хочеться плакати, плачте; сльози теж мають чудодійну силу вгамовувати біль.
  3. Рефлексувати. Рефлексуйте та обговорюйте свої почуття та думки з іншими, обмінюйтесь аргументами. Проговорюючи, ви отримаєте міцну основу, від якої можна відштовхнутися, аби піднятися над ситуацією та ефективно діяти.
  4. Окреслити коло своєї активності. Якщо вам важливо допомагати, визначте сферу, де ви можете бути корисними, і дійте. Але пам’ятайте — ваша безпека важлива!
  5. Піклуватися про себе. Пам’ятаєте правило літака — спочатку одягаємо маску на себе, а потім допомагаємо іншим. Лише так ми можемо бути продуктивними.

Нагадаємо, 28 квітня російська федерація випустила 23 ракети по Україні, 21 з них вдалося збити українським захисникам. В Умані було влучання в багатоповерхівку. Ще одна ворожа ракета влучила в приватний будинок у Дніпрі. Крім того, у місті російська ракета зруйнувала й будівлю приватного підприємства. Також один з уламків влучив у будинок на Київщині.