Економічний Рамштайн проти рф може призвести до локального перевороту в росії — експерт

Санкцій, які зараз діють проти рф недостатньо. Більш болючі економічні механізми впливу можуть призвести до локального перевороту в росії.

Економічний Рамштайн проти рф
Економічний Рамштайн проти рф

Про це в коментарі i-ua.tv заявив політолог — міжнародник Максим Несвітайлов.

«Санкції, які зараз діють проти рф є болючими. Але, якщо їх проаналізувати, то вони більше направлені на стратегічну перспективу. Проте це не той ефект, який спрацював би тут і зараз, як нам потрібно. Зараз можна знайти ще більш болючі економічні механізми впливу. Будь- яка війна не може вестися без колосальних коштів тому, що кожен день війни коштує сотні мільйонів доларів. Тому без цих коштів рф не зможе воювати. Також це може привести до того, що правлячі клани, які зараз існують в рф обуряться, що втрачають гроші через путіна і зроблять міні-переворот. Не думаю, що це буде революція, скоріш за все це буде локальний переворот. Потім будемо дивитися, що робити з новою владою рф», — каже експерт.

В свою чергу економічний експерт Олексій Кущ вважає, що за рік санкційної політики проти рф — «санкціономір» завантажено на 85% планової потужності.

«Декілька важливих зауважень. Це дійсно безпрецедентний пакет санкцій, який не має аналогів у новітній історії Людства. Ще жодна країна світу за свою агресію не піддавалась такому скоординованому санкційному впливу. Санкції, застосовані у 2022 році, стали одним з фундаментальних чинників підтримки України з боку наших союзників», — каже експерт.

За його словами, серед досягнень необхідно виділити:

— пакет нафтогазових санкцій, зокрема прайс-кеп на російську нафту;

— санкції відносно міжнародних страхувальників за операції з російськими вантажами;

-обмеження операцій з російським боргом;

— пакет фінансових санкцій, відключення групи російських банків від платіжної системи SWIFT.

«Тут є куди рухатись — мова про включення рф до «чорного списку» FATF — організації, що бореться з відмиванням коштів і протидіє фінансуванню тероризму у світі.

І важливі кроки в цьому напрямку зроблені — членство рф в організації призупинено", — зазначає експерт.

Він нагадав, про індивідуальні санкції проти російських олігархів, чиновників, військових, пропагандистів.

«До речі, під санкціями вже 2388 росіян — ціла „санкційна бригада“. Однак необхідно обмежувати паралельний імпорт, вводити вторинні санкції, мінімізовувати потенціал „антисанкційних хабів“ у Туреччині та Китаї, боротись з поставками високотехнологічних товарів в рф, наприклад, напівпровідників», — резюмує експерт.

Нагадаємо, що депутатка Консервативної партії Британії заявила, що світ має об'єднатися, аби допомогти Україні здолати ворога. Вона запропонувала влаштувати для Росії економічний «Рамштайн».