8 травня Україна відзначатиме День памʼяті та примирення за європейською традицією. Символом залишається мак памʼяті

8 травня, у День памʼяті та примирення, українці вшановують тих, хто у Другій світовій війні боровся з нацизмом та переміг його, а також усіх жертв тієї війни.

8 травня Україна відзначатиме День памʼяті та примирення за європейською традицією. Символом залишається мак памʼяті

Друга світова війна, яка тривала з 1939 до 1945 року, була одним із найкривавіших та найбільших збройних конфліктів в історії людства. Участь у ній брали понад 60 держав. Бойовими діями були охоплені Європа та Східна Азія, Африка й Близький Схід, Атлантика і Тихий океан. Загинуло від 50 до 85 мільйонів людей. Україна була одним з основних полів битв Другої світової війни, і простором, де тоталітарні режими — нацистський і радянський — вчиняли масові злочини.

Відзначати День памʼяті та примирення 8 травня — європейська традиція памʼятання про Другу світову війну, яку українська держава послідовно впроваджує після Революції гідності. Це означає, що ми вшановуємо всіх, хто боровся з нацизмом, та всіх жертв, беремо до уваги всі аспекти війни, акцентуємо на її людському вимірі та завданих стражданнях.

Другий рік поспіль українці проводять цю памʼятну дату в умовах сучасної повномасштабної війни Росії проти України, яку називають найбільшою війною в Європі з часів Другої світової. Чимало жахіть війни, які раніше асоціювалися з останнім глобальним конфліктом, стали реальністю в Україні внаслідок воєнних злочинів російської армії та керівництва РФ.

Сучасна повномасштабна війна вплинула й на ставлення до памʼяті про Другу світову. Згідно з опитуванням, яке провів Київський міжнародний інститут соціології в січні 2023 року, 62% українців підтримують відзначення саме Дня памʼяті та примирення 8 травня. Підтримка відзначення 9 травня як Дня перемоги над нацизмом скоротилася до 22%. Також 62% вважають, що необхідно вшановувати всіх, хто загинув чи постраждав у Другій світовій війні. Абсолютна більшість — 85% вважає Радянський Союз відповідальним та співпричетним до розв'язання Другої світової війни.

З 2014 року символом памʼяті про Другу світову війну є червоний мак. Український інститут національної памʼяті заохочує використовувати «мак памʼяті» під час меморіальних заходів та у візуальних матеріалах на тему Другої світової.

Мак є визнаним у світі символом памʼяті за загиблими у битвах з часів Першої світової війни.

Візуальний образ маку памʼяті, який використовується в Україні, розробив у 2014 році харківський дизайнер Сергій Мішакін з ініціативи Українського інституту національної памʼяті та Національної телекомпанії України (зараз це Національна суспільна телерадіокомпанія України).

Як виготовити мак самостійно, дивіться у відеоінструкції та схемі.

Завантажити логотип із маком памʼяті можна внизу сторінки.

Детальніше, в яких арміях та на яких фронтах українці боролися з нацизмом; наскільки Україна постраждала під час Другої світової війни; коли настала перемога над нацизмом та чому Європа обрала 8 травня як памʼятну дату; як радянський режим сформував культ перемоги та 9-го травня, а російський режим використовує його у своїй пропаганді — в інформаційних матеріалах Українського інституту національної памʼяті.

Звертаємося до медіа, зокрема телеканалів, з проханням до памʼятної дати показати ролики з циклу «Війна і міф», який розвінчує найбільш поширені радянські міфи про Другу світову війну.

Завантажити ролики можна тут. За потреби Інститут надасть окремий дозвіл на трансляцію. З приводу уточнень звертайтеся за номером 096 248 31 71.

Завантажити логотип із «маком памʼяті»

У форматі eps