Адвокат розповів, чим загрожує українцям примусова паспортизація на окупованих територіях

Якщо особа була замішана у злочинах — то вона має бути притягнена до відповідальності, так само, як і громадяни, які давали присягу Україні.

Адвокат розповів, чим загрожує українцям примусова паспортизація на окупованих територіях

Про це в коментарі i-ua.tv заявив адвокат Ростислав Кравець.

«Все що можна порадити людям — намагатися виїхати з окупованої території. В разі, якщо по будь- яким причинам це не вдається зробити, то не треба допомагати окупантам. В такому випадку треба з’єднатися з СБУ та повідомити їх про потрапили у таку ситуацію. Тому їм потрібні інструкції, як їм далі діяти. Краще спілкуватися через менеджер Сигнал і потім його видаляти, щоб окупаційна влада не могла спіймати. Телефони та месенджер СБУ є у вільному доступі, як і відповідні боти та чати», — каже адвокат.

При цьому він підкреслив, що треба з розумінням ставитися до кожної ситуації, коли людина буде вимушена взяти паспорт рф.

«Це в Києві можна бути патріотом. А коли біля тебе стоїть людина з автоматом та погрожує вбити всю твою родину, то виникають інші обставини. Однак це треба буде довести. Щоб уникнути таких ситуацій треба намагатися виїхати, або ж допомагати Україні скоріше визволити ці території, вступаючи у спілкування з управлянням розвідки та СБУ», — зазначає експерт.

При цьому адвокат зазначив, що з огляду на закон який було прийнято Радою про колаборацію, то будь -який громадянин, який опинився на окупованій території може розглядатися, як потенційний колаборант. Тим паче, якщо він взяв паспорт рф.

«На жаль, законотворці про це не подумали. Замість того, щоб виконувати законодавство України, яке передбачає відповідальність за держзраду, вирішили піти шляхом та підставити всіх громадян України, які не за своєю волею опинилися на окупованих територіях. Адже якщо у людей є нерухомі батьки чи діти інваліди, то вони не можуть з ними виїхати. Крім того, чи зможуть вижити переселенці без житла та без нічого на 2000 тисячі гривень, які надає держава? Скоріш за все, всі ці факти будуть перевіряти, однак з огляду на історичні факти та аспекти — недоречне витрачання грошей та збільшення рівня корупції. Тому коли звільнимо території підхід повинен бути іншим. Якщо особа була замішана у злочинах — то вона має бути притягнена до відповідальності, так само, як і громадяни, які давали присягу Україні. Також до відповідальності мають бути притягнуті українці, які намагалися чи будуть намагатися протягнути „руській мир“. Ними мають займатися правоохоронці та інші органи безпеки», — зазначає адвокат.

За його словами, найголовніше запитання до влади, що вона робить для переселенців?

«Яким чином вона допомагає знайти їм житло та роботу. Тобто які робочі місця зараз надаються переселенцям? Тут дуже велика кількість запитань», — резюмує адвокат.

Нагадаємо, що повноважений ВР із прав людини Дмитро Лубінець не згоден із віцепрем'єр-міністром із питань реінтеграції ТОТ Іриною Верещук, яка порадила українським громадянам на окупованих територіях відмовлятися від оформлення російських паспортів.

Рекомендовані публікації