В Україні треба запровадити матрицю соціальної справедливості — економіст

Після перемоги в Україні треба запровадити матрицю соціальної справедливості. Нам треба зробити таке ж диво на економічному фронті, як ЗСУ роблять на воєнній авансцені.

В Україні треба запровадити матрицю соціальної справедливості
В Україні треба запровадити матрицю соціальної справедливості

Про це під час ефіру на i-ua.tv повідомив професор, ексзаступник голови правління НБУ та економіст Олександр Савченко.

«Після перемоги будуть створені поза бюджетом України фонди відновлення економіки. Адже немає довіри, що гроші, які потрапляють в бюджет, будуть раціонально використані. Тому у інвесторів немає довіри. А після створення фондів відновлення економіки, туди будуть потрапляти заморожені кошти Центрального банку рф — це 300 млрд. Також близько 60 млрд буде від рашистського олігархату. Потім будуть розроблятися різні програми. Одна з них по відновленню того, що було зруйновано, в основному мова буде йти про житло та дороги. А друга програма — це розвиток України. Зокрема, щоб Європа була з’єднана з Україною євроколією. Будуть швидкісні залізні дороги, програми з розвитку іншої інфраструктури України. Це літовища, дороги європейського класу, нові стандарти на енергетику та екологію. Це будуть спільні програми України та її західних партнерів», — каже економіст.

За його словами — другий напрямок програм для приватного бізнесу.

«Будуть створені умови, щоб приходив приватний бізнес в Україну та відкривав свої нові підприємства. Це класична природа відновлення та розвитку економіки країн, які потерпали від війни. Щось на кшталт плану Маршалла. Який був розроблений для Європи, коли США допомагали відновити її економічний потенціал. Крім того, багато буде залежати від нашої регуляторної економічної політики. Якщо її не змінити, що все буде наштовхуватися на корупцію, неадекватне правочинство та погану юридичну модель. Все це буде потребувати докорінної модернізації. Нам треба зробити таке ж диво на економічному фронті, як ЗСУ роблять на воєнній авансцені. В мене є питання, чому наші герої показують клас всьому світу, а коли мова йде про економіку, то ми показуємо, як не треба робити», — підкреслює експерт.

За його словами, щоб Україна створила диво на економічному фронті, нам треба знизити податки, розігнати регуляторні структури та запровадити матрицю соціальної справедливості. «Зокрема, коли в суспільстві не буде розривів в 100 — 1000 разів між зарплатою деяких чиновників та працівників держсектора й середньої зарплати. Такого не існує навіть в Африці. Тому все це треба вирішувати після нашої перемоги», — резюмує експерт.