Строку фінмоніторингу чиновників не повинно бути взагалі, — Веніамін Тимошенко

Кабмін пропонує змінити порядок фінансового моніторингу політично значущих осіб (РЕР). Будь-який суб’єкт первинного фінмоніторингу не повинен буде встановлювати джерела статків і джерела коштів, якщо з часу припинення виконання чиновником публічних функцій пройшло більше 12 місяців, і така особа більше не несе ризику.

Кабмін пропонує змінити порядок фінмоніторингу політично значущих осіб
Кабмін пропонує змінити порядок фінмоніторингу політично значущих осіб

Громадський діяч і голова Об'єднання незалежних профспілок авіапрацівників Веніамін Тимошенко прокоментував новий законопроєкт у коментарі телеканалу I-UA.tv.

«Це не просто законопроєкт, це світоглядні речі. Давайте ширше розплющимо очі та ми побачимо, що навіть під час війни армію одягає та озброює здебільшого волонтерство. А давайте уявимо, що сьогодні-завтра всі волонтери припиняють допомагати армії. Де буде війна і де будуть орки? Я думаю, що вони будуть під Києвом наступного ж дня, або навіть під Львовом. Тому що є РЕР, які готувалися до великого крадівництва (Велике будівництво, — ред.), знаючи, що буде велике вторгнення. Ці люди свої особисті інтереси звично називають державними. Усі ці РЕР конвертують владні повноваження у свої статки», — зазначив він.

За його словами, наразі якщо політично значуща особа пішла з посади, її майновий стан моніторять ще три роки.

«Це говорить про те, що скільки б такий чиновник не накрав, питання до нього можуть виникнути пізніше в притомних правоохоронців, які колись мають все ж з’явитися. А зараз під виглядом „європейських стандартів“ пропонується вже через рік не мати можливості поставити такі питання. На власному дуже багатому досвіді боротьби з негідниками в дуже високих владних кабінетах переконався, що у владі сидять цинічні та аморальні паразити, які грабують нас, народ України, знущаються з нас, а зараз ще й знищують нас з орками за компанію. Зараз закрили декларації чиновників і ми не бачимо, як вони багатіють під час війни. Зате ми регулярно бачимо корупційні скандали, які чомусь здебільшого викривають журналісти, а не правоохоронці. Тобто якщо ще й журналісти так само припинять свої розслідування щодо майна та брудних схем чиновників, то в країні взагалі буде тиша та благодать. Тобто одразу не буде корупції та проблем, тому що правоохоронна система не просто заодно з ними, вона її невід’ємна частина», — пояснив громадський діяч.

Голова Об'єднання підкреслив, що на всі топпосади «людей з вулиці» не беруть.

«Скандали з продажем посад — це не вчорашня тема. Ми знаємо, що топпосади купуються для того, щоб мільйон вкласти — мільярд витягти. Тобто нами керують, нас грабують і знущаються з нас ті, хто купив свої посади, або кого привели у владу красти та знущатися. Це не новина. Купив посаду, два-три роки „попрацював“ на благо держави. А держава ж — це всі вони, на їхню думку. Вони мають абсолютну владу й абсолютні можливості. Вони на себе попрацювали, „заробили“ свої мільйони, маєтки, люксові авто та яхти, а потім після звільнення можна тихенько десь пересидіти, перечекати і може знов на якусь хлібну посаду, чи за кордон на теплі острови лимони вирощувати. А корупція реально вбиває, ми це побачили вже в такому масштабі, що неможливо вдавати, що нічого не відбулося. Якщо у військових на фронті немає дронів, автівок, необхідного обладнання і далі за списком до найелементарніших речей, внаслідок чого військо несе неймовірні втрати, значить десь у чиновників приросло мільйонами чи мільярдами. Кривавими мільйонами та мільярдами», — сказав Тимошенко.

Громадський діяч проти таких нововведень. Ба більше, вважає, що моніторинг життя чиновників навіть протягом трьох років — це мало.

«У нас особлива історія, Україна зараз у такому жахливому стані, має такі страшні втрати та руїни завдяки людям, які щонайменше 30 років не вилазять із теплих і світлих кабінетів, тому ні́чого їм кивати на європейське законодавство щодо боротьби з відмиванням коштів і корупцією. Як показує практика, у стосунках з чиновниками нам потрібна „жесть“. Українські чиновники в осяжному майбутньому мають усе своє життя без строку давності тремтіти за кожну копійку, яку вкрали в українського народу та до чого привели країну. Строку цього моніторингу не повинно бути взагалі. Чиновник перед тим, як йти на державну посаду, має розуміти, що його спосіб життя буде інтересом номер один для громадян, яким він „вчиняє добро“ з усіма наслідками. Я вважаю, якщо чиновник накрав, то навіть його сім'я має відповідати за те, що він накоїв, бо всі вони користуються будинками, квартирами, автівками, які придбані на вкрадені гроші, вони співучасники та вигодонабувачі, а значить мають страждати. Страждати, так само як страждають ті, кого пограбували їхні „папікі“ на найдорожче для людини — час життя, який чесні люди вимушені проживати в злиднях і безнадії», — додав він.