росія бачить в Арктиці трамплін для відновлення власної геополітичної ваги, — Чаленко

Хоча ніхто не «володіє» Північним полюсом, є країни, які мають права на частини Арктики за межами узбережжя. Як пишуть іноземні ЗМІ, росія, Канада та Данія зараз «перемальовують» карти та сперечаються про поділ територій.

Арктика
Арктика

Про ситуацію в арктичному регіоні розповів політолог Ігор Чаленко в коментарі телеканалу I-UA.tv.

«Насправді ми знаємо, що зараз клуб п'яти країн (США, Норвегія, Данія, Канада та росія) розшаровують у своїх планах Північний Льодовитий океан. І, звичайно, росія дійсно могла відігравати та відіграє зараз в цьому питанні не останню роль. Якщо говорити власне про майбутнє Арктики та роль рф у цьому процесі, треба розуміти, що кожна з цих п'яти країн визнала різне законодавство щодо Північного Льодовитого океану. Наприклад, росія свого часу ратифікувала Конвенцію з морського права, і завдяки цьому вона претендує на розширення континентального шельфу. А Сполучені Штати не ратифікували. Відповідно у зв'язку з цим уже немає якоїсь єдиної позиції, єдиного розуміння щодо майбутнього цієї ділянки на планеті Земля. Знову ж таки тут підживлює процес кліматична ситуація», — зазначив він.

Однак, на його думку, боротьба між цими країнами не буде настільки інтенсифікуватися в найближчі роки.

«Як ми бачимо, війна в Україні розпочала низку дезінтеграційних процесів у самій рф, тому я не виключаю такого варіанту, що з цих п'яти країн росія просто випаде. А відповідно Сполучені Штати, Норвегія, Канада та Данія будуть далі визначати майбутнє цієї території», — додав політичний експерт.

За його словами, росія бачить в Арктиці трамплін для відновлення власної геополітичної ваги.

«Оскільки Арктика сьогодні не є настільки роздроблена, а її статус у підвішеному стані серед цих п'яти країн, то тут буде використовуватися не лише питання корисних копалин, але й з точки зору військових це стратегічний момент, тому що і зараз у Північному Льодовитому океані використовується велика кількість підводних човнів рф. Ще з радянських часів ця ділянка планети розглядалася як стратегічна. Тому, звичайно путін, робить ставку на цей напрям. Але для того, щоб почати розвивати Арктику, треба вкладати шалені ресурси, а в росії ці ресурси тільки зменшуються, зокрема через війну в Україні», — пояснив Чаленко.

Як пише Bloomberg, після вступу до НАТО Швеції росія стане єдиною арктичною державою, яка не є членом Північноатлантичного альянсу.

«Зараз, після того, як Швеція та Фінляндія обрала шлях НАТО, вони сприймають росію як безпосередню загрозу для себе. Але росія втрачає вплив загалом у світовому океані. Оскільки це відбувається, наприклад, у тому ж секторі Балтійського моря, очевидно, що схожа ситуація може відбуватися й на далекій півночі. Я думаю, що зараз звужується потенціал росії для майбутнього освоєння арктичного регіону. Що більше буде агресивних дій Москви, то важче в майбутньому будуть реалізовуватися ті плани щодо Арктики, які вона собі ставить», — підсумував політолог.

Рекомендовані публікації