Що заважає Україні виготовляти ракети та дрони — відповідь експерта

В Україні треба запровадити питання ціноутворення для оборонної промисловості.

Укроборонпром посилює бойову частину ракети «Нептун»
Укроборонпром посилює бойову частину ракети «Нептун»

Про це в коментарі i-ua.tv заявив військовий експерт Ігор Козій.

«В нас до цього часу існує проблема з виконанням закону про оборонні закупівлі. В цьому не зацікавлена Верховна Рада, яка його прийняла, та інші структури держвлади. Зокрема, Мінекономіки. Адже відбулося порушення всіх нормативних актів через передачу Державного науково — дослідного інститута інформатизації та моделювання економіки у підпорядкування фонду Держмайна. Це означає, що інститут хочуть скоротити та знищити. Хоча саме він займався часткою розробки закритих оборонних закупівель. Тобто у нас вирішили питання з відкритими оборонними закупівлями. Яйця по 17 грн вже не будуть. А що ж робити з таємними оборонними закупівлями? Маю на увазі танки, пушки, літаки. Поки закупки відбуваються у ручному режимі. В інституті знали, яким чином треба було впроваджувати таємні оборонні закупівлі. Однак ніхто не зацікавлений, щоб антикорупційна складова вийшла з середини», — каже експерт.

За його словами, боротьба з корупцією в Міноборони ще не завершена. Вона тільки починається в секторі безпеки оборони.

«Саме тому у нас не випускають ні ракети, ні дрони. Адже не хочуть цього робити. Хоча у нас є талановиті та грамотні інженери, які здатні робити всі ці речі. Тому нам не треба відходити від фундоментальних речей — військової економіки. Ми чекаємо, що нас приймуть до НАТО. Але цього не станеться, якщо ми так будемо виконувати закон про оборонні закупівлі, впроваджувати систему боротьби з корупцією та впроваджувати зміни в Міноборони за стандартами НАТО», — підкреслює експерт.

При цьому І. Козій зазначає, що в Україні треба запровадити питання ціноутворення для оборонної промисловості.

«Це дуже важливе питання. Адже в країні немає системи оборонних закупівель. Немає конкуренції. Також постає питання, щодо сертифікації центрів, які здатні впроваджувати оцінку обороних закупівель. На жаль, вже йде другий рік війни, але ми не підійшли до системного підходу. Навіть після того, як ми проведемо успішну контрнаступальну операцію, при той економіці, що у нас є, невпевнений, що будемо впроваджувати успішну оборону територій, які повернули назад від російської окупації. Тому це питання треба вирішувати вже зараз. Економіка за один рік не робиться. Реформа Укроборонпрома має показати, що ми конкретно випускаємо, в якій кількості, та коли воно поступить на переозброєння ЗСУ в достатній кількості», — резюмує експерт.

Нагадаємо, що рф шукає можливості виробництва іранських дронів типу Shahed у Білорусі