Митний контроль та повернення до перевірок під час війни, загрожують бізнесу — експерт

Приймаючи такі законопроєкти, як № 9224 — влада планує звільнити українську економіку від внутрішнього інвестора та підприємців.

Митний контроль та перевірки бізнесу в Україні нашкодять економіці
Митний контроль та перевірки бізнесу в Україні нашкодять економіці

Про це в коментарі i-ua.tv заявив голова ГО «Асоціація власників малого та середнього бізнесу» Руслан Соболь.

«Перевірки бізнесу під час війни, в скрутний час, не додадуть оптимізму реальному сектору економіки. Тому не розумію мотивацію міністерства економіки, коли вони приймають такі рішення. А ми, як суспільство, вправі запитати, а які очікуються результати? А якщо вони не будуть досягнені? А чи будуть нести особисту відповідальність ті, хто приймає подібні законороєкти? Адже ті, хто їх приймає має нести особисту адміністративну та кримінальну відповідальність, якщо законопроєкти наноситимуть збитки державі», — каже експерт.

Експерт зазначив, що дійсно є випадки зі сторони підприємців, але з ними мають точково розбиратися представники економічної безпеки.

«Але ж є люди, які не зловживають, а навпаки націлені на те, щоб все було в порядку. Крім того, законопроєкт № 9224 про внесення змін до Митного кодексу України щодо особливостей здійснення митного контролю в період дії воєнного стану, може нанести величезні збитки іміджу країні. Адже з такими правилами та законами в середині країні ніхто не захоче працювати. Я вже не кажу про бажання потужних західних інвесторів вкладати кошти в Україну. Адже інтерес до України навіть під час війни є. Ми є привабливою країною для інвестування. Просто зовнішній інвестор очікує, поки дійсно стабілізується ситуація і закінчиться війна», — каже експерт.

Він не виключає, що приймаючи такі законопроєкти, як № 9224 — влада планує звільнити українську економіку від внутрішнього інвестора та підприємців.

" Це робиться для того, щоб після закінчення війни дати більше можливостей зовнішнім інвесторам. Просто не бачу іншого пояснення. Адже скоротиться кількість робочих місць. А що від цього законопроєкту очікує Мінекономіки? Що ми маємо отримати, як держава, економіка та суспільство? Ми маємо задавати питання владі: а що це дасть підприємцям, країні та громадянам? Адже мова йде про наше майбутнє та про майбутнє наших дітей. Тобто які будуть економічні та соціальні наслідки після впровадження подібних законопроєктів. Громадяни мають розуміти, що має принести така ініціатива? Поповнення казни? А наскільки відсотків та як це вплине на соціальний сектор? Якщо ця ініціатива не спрацює? То хто та яку відповідальність за це має понести? Ми, як суспільство бездіємо. Тому що не питаємо не виборюємо своє право на гідне майбутнє", — резюмує експерт.

Нагадаємо, що наприкінці квітня у Верховній Раді було зареєстровано законопроєкт № 9224 про внесення змін до Митного кодексу України щодо особливостей здійснення митного контролю в період дії воєнного стану, співавтором якого став голова Комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.