Який зараз український Донбас?

Після повномасштабного вторгнення Донбас став більш патріотичним

Ігор Зоц
Ігор Зоц

Про це під час ефіру заявив багаторічний редактор найбільшого україномовного часопису на Донбасі — «Донеччина» — автор «Донбасії» Ігор Зоц.

" В газеті, випуск якої ми відновили після вигнання з Донецьку, в 2014 році, ми писали про Донбас, коли була звільнена частина його територій. Це — північ. Зокрема, Маріуполь. До повномаштабного вторгнення була помітна ця різниця, яка була між окупованою територію та українською територією. Тоді Донбас відроджувався. Зараз, коли на Сході відбуваються страшні бої та знищуються цілі міста, варто нагадати, що багато коштів було спрямовано на відновлення підконтрольної українській владі території", — каже експерт.

Він зазначив, що Донбас за цей час став більш патріотичним, ніж він був.

" Багато проукраїнських людей боролися за те, щоб не допустити виникнення так званих ЛНР та ДНР. Останні проукраїнські мітинги в Донецьку проти створення ДНР були 11 квітня 2014 року. Люди, з великою кількістю прапорів, вийшли за єдину Україну, щоб не допустити проголошення ніяких референдумів. Мітинг було розігнано спецслужбами рф. Хочу наголосити, що без потурання так званих місцевих еліт, нічого б з цього в Донецьку не сталося в 2014 році", — каже журналіст.

Він нагадав, що в 2014 році в Донецькій області було зареєстровано близько 1000 медіа.

" Були журнали, телеканали, інформаційні агенції. Коли медіа почали виходити з гаслом — «Єдина Україна», підтримали лише десь 20 видань. Тому дуже прикро за колег. Київські та кабельні канали було заблоковано місцевими депутатами. Тому невелика кількість медіа стала на захист України.