«Локальна пам'ять»: перепоховання учасників Другої світової війни у Вінниці та інші новини з регіонів

4 травня у Волинському краєзнавчому музеї відбулася презентація книжки Любові Загоровської «Моя УПА». Модераторкою зустрічі була представниця Українського інституту національної пам’яті Леся Бондарук.

«Локальна пам'ять»: перепоховання учасників Другої світової війни у Вінниці та інші новини з регіонів

У цій книзі — 39 розповідей про людей, які або воювали в УПА, або допомагали українській армії боротися за незалежність України майже 100 років тому. Книга про людей, які зазнали переслідувань, арештів, репресій і які залишилися незламними й нескореними у своїй боротьбі. Книга-сповідь, яку варто прочитати, аби осмислити велику сторінку історії України через призму людської долі.

4 травня на факультеті історії та міжнародних відносин Донецького національного університету імені Василя Стуса відбулася V Міжнародна наукова конференція студентів і молодих вчених «Травневі студії 2023: історія та міжнародні відносини в інформаційному протистоянні».

З вітальними словами до учасників звернулися декан факультету історії та міжнародних відносин Юрій Теміров, начальник Центрального міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам’яті Богдан Галайко та професор кафедри стратегічних студій та міжнародної безпеки Варшавського університету Анджей Шептицький.

Загалом свої роботи на конференцію за 12 напрямами подали 168 учасників із 30 закладів вищої освіти України та Грузії. Центральний міжрегіональний відділ УІНП виступив одним із партнерів конференції. Зокрема, молодим дослідникам передали найактуальніші видання Інституту.

У Вінниці відбулося перепоховання понад ста останків, виявлених під час пошуково-ексгумаційних робіт. Чверть із них — червоноармійці, які брали участь у вигнанні німецьких військ з Вінниці під час Другої світової війни. Решта — учасники більшовицьких виступів та подальшої окупації українських земель у період Української революції 1917–1921 років.

Протягом квітня цього року тривали пошуково-ексгумаційні роботи на території колишнього Меморіалу Слави. Вони стали завершальним етапом перенесення меморіальної зони з центру міста. Роботи виконували спеціалісти львівського меморіально-пошукового центру «Доля», загалом їм вдалося віднайти 106 останків, похованих або перепохованих на цій території протягом 1920–1975 років.

4 травня на оновленому Меморіалі Борців із нацизмом на вулиці Київській відбулася церемонія перепоховання, в якій взяли участь митрополит Вінницький і Барський Симеон та духовенство Православної Церкви України, представники місцевого самоврядування, наукової спільноти, громадськості. До заходу долучився начальник Центрального міжрегіонального відділу УІНП Богдан Галайко.

Перепоховали учасників Другої світової війни льотчика-штурмовика майора Івана Могильчака, підполковника Наума Нікітіна та 21-го невідомого бійця Червоної армії, які загинули в боях за Вінницю у березні 1944 року. Поруч із ними перепоховали діячів вінницького антинацистського Руху Опору.

На кладовищі поруч із меморіалом було перепоховано останки учасників більшовицьких виступів у Вінниці, радянських військових, партійних і комсомольських функціонерів 1920-х років та членів «червоного» продовольчого загону.

8 травня, до Дня пам'яті та примирення, для курсантів Харківського національного університету внутрішніх справ, що тимчасово розміщується у Вінниці, було презентовано виставку УІНП «УПА — відповідь нескореного народу».

Начальник Центрального міжрегіонального відділу УІНП Богдан Галайко провів оглядову екскурсію виставкою, наголосивши на внескові українців у перемогу над нацизмом, сучасних міфах рашистів про Другу світову війну. А співробітник відділу Олексій Серветнік презентував кілька роликів Інституту з циклу «Війна і міф», що розвінчує найбільш поширені радянські міфи про Другу світову.

8 травня, до Дня пам'яті та примирення, начальник Центрального міжрегіонального відділу Богдан Галайко взяв участь в етері програми «Рефлекторія» на радіо «Місто над Бугом».

Посадовець розповів про пам'ятний день, внесок українців у боротьбу з нацизмом, сучасну російсько-українську війну та як рашисти використовують радянські міфи про Другу світову війну у нинішній війні проти України.

9 травня, до Дня пам'яті та примирення, відбувся інформаційно-просвітницький захід для засуджених в установах виконання покарань та слідчих ізоляторах Державної кримінально-виконавчої служби України.

Під час бесіди головний спеціаліст Центрального міжрегіонального відділу УІНП Олексій Серветнік розповів про українців, які воювали на боці антигітлерівської коаліції у перемогу над нацизмом, «монополізацію» перемоги рашистським режимом, міфи радянської та російської пропаганди про Другу світову війну. Всього до заходу доєдналося 68 установ з усієї України.

«День пам’яті та примирення символізує не тріумф переможців над переможеними, а застереження — диктатори завжди прагнуть задовольнити імперські амбіції збройним шляхом, ультиматумами, агресією, анексією. Найважливішим підсумком війни має бути не культ перемоги, а вміння цінувати мир, категорично і безкомпромісно захищати його всіма розумними засобами. Нині, як і в роки Другої світової війни, Україна воює з агресором. Однак тепер це — путінська Росія, яка говорить про «вирішальний внесок у перемогу над нацизмом росіян». Сьогодні саме РФ, увібравши в себе всі злочинні практики нацизму й комунізму, зазіхає на нашу територіальну цілісність і зруйнувала мир у Європі», — зауважив Олексій Серветнік.

Також, було продемонстровано новий ролик УІНП з циклу «Війна і міф», який спростовує намагання росіян привласнити перемогу над нацизмом, розповідає, яким є український внесок у перемогу, а також пояснює, навіщо росіяни намагаються монополізувати перемогу.

В Одесі відбулася низка заходів з нагоди Дня пам’яті і примирення та Дня Європи.

Так, 8 травня на Алеї Слави відбулася урочиста церемонія покладання квітів до підніжжя пам'ятника Невідомому матросу. У церемонії взяли участь представники влади, громадськості та співробітники Українського інституту національної пам’яті.

Вранці 9 травня відбулася врочиста церемонія підняття прапорів України та Європейського Союзу біля будівлі Одеської обласної ради та Обласної військової адміністрації.

Згодом громадська рада при Одеській ОВА, Одеська обласна військова адміністрація, Південний міжрегіональний відділ Українського інституту національної пам’яті, сектор Одеської області при Мінветеранів України, офіс регіонального координатора Уповноваженого у справах зниклих безвісти осіб та Одеська єпархія Православної Церкви України ініціювали жалобну акцію та панахиду за всіма, хто поліг, звільняючи Україну від нацистів під час Другої світової війни, та тих, хто не повернувся з боїв нинішньої війни з рашистськими загарбниками. У церемонії взяли участь також курсанти Одеського державного університету внутрішніх справ.

8 травня представники Південного міжрегіонального відділу УІНП розповіли студентам Південноукраїнського національного педагогічного університету про етапи російсько-української війни.

Перед студентами вишу виступив керівник Південного міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам’яті, історик й учасник бойових дій у сучасній війні Сергій Гуцалюк. Він розповів про етапи російсько-української війни, поділився своїми історіями з військового життя, наголосив на важливості патріотичного виховання молодого покоління та відповів на питання студентів.

10 травня у ветеранському просторі Одеси відбулася панельна мотиваційна зустріч за програмою Тижня Відкритого уряду, в якій узяв участь Південний міжрегіональний відділ Українського інституту національної пам’яті.

Представники громадськості, влади та органів місцевого самоврядування обговорювали можливості залучення молоді до розбудови країни. Участь у зустрічі взяли ветеранські та молодіжні організації.

Під час панельних дискусій учасники зібрання обговорили стан та проблеми у процесах, спрямованих на розвиток демократії, забезпечення відкритості, налагодження співпраці між громадянами та органами влади чи місцевого самоврядування у сфері утвердження української національної ідентичності. Відкритий діалог спонукав до обміну досвідом щодо форм, стратегій, пропозицій і можливостей налагодження ефективної партнерської взаємодії.