Україна вступить у НАТО за прикладом Фінляндії — експерт

Інтеграція України до НАТО може початися навіть за умови, якщо деякі частини країни будуть залишатися окупованими.

Україна вступить у НАТО за прикладом Фінляндії
Україна вступить у НАТО за прикладом Фінляндії

Про це в коментарі заявив політичний експерт Ігор Рейтович.

" Скоріш за все Україна піде шляхом Фінляндії та Швеції. Тобто мова буде йти про надання попередніх гарантій за умови завершення війни з рф. При цьому це завершення не обов’язково має бути формалізовано. Зокрема, що є певні кроки відносно військової та політичної інтеграції, а також соціально- економічної інтеграції. За результатами перемовин все це буде визначено в документі. Зрозуміло, що навряд чи Україна отримає запрошення до НАТО на літньому саміті у Вільнюсі. Нам скажуть, що ми будемо членами Альянсу, але конкретну дату не назвуть. Оскільки вона спирається на ситуацію, яка є сьогодні на полі бою", — каже експерт.

Він зазначив, що зараз головним переговірником, щодо нашої інтеграцію до Альянсу є збройні сили.

«За результатом контрнаступу та поверненням територій, можна приймати якісь рішення на саміті НАТО», — каже експерт.

Він підкреслив, що за умов виходу на кордони 1991 року, ми отримаємо конкретику, щодо нашого вступу до Альянсу.

«В такому випадку буде названа дати вступу України до НАТО з урахуванням виконання попередніх етапів та умов, які нам треба виконати. Скоріш за все Україна отримає гарантії з боку попередніх країн. Адже не обов’язково їх отримувати від всього Альянсу. Ситуація, яка відбулася у Фінляндії — двосторонні гарантії з боку США та Британії, тому нас це також влаштує. Але все це буде залежати від того, коли та як ми вийдемо на кордони. Після цього можна буде відштовхуватися, щодо подальшої інтеграції», — каже політолог.

Він не виключає, що інтеграція України до НАТО може початися навіть за умови, якщо деякі частини країни будуть залишатися окупованими.

«Є приклади країн в складі НАТО, які на сьогоднішній день мають територіальні конфлікти та претензії до інших країн. В тому числі країн членів НАТО і їм це не заважає бути в структурі Альянсу. Тому з Україною такий варіант також може пройти», — резюмує експерт.

Нагадаємо, що країни Східної Європи наполягають на конкретних кроках на шляху до членства України в НАТО, включаючи потенційне зобов'язання щодо термінів її вступу