Країну хочуть зачистити від українського фермерства — агроексперт

Можливо законопроектом № 6013 хочуть спробувати зачистити від українського фермерства українську землю.

Країну хочуть зачистити від українського фермерства
Країну хочуть зачистити від українського фермерства

Про це під час ефіру заявив голова «Союзу українського селянства», експрезидент Асоціації фермерів та землевласників України Іван Томич.

«В Україні на основі законодавчої бази знищується діяльність фермерських господарств. При цьому понад 500 млн господарств в світі виробляють понад 80% світової агропродукції. До-мінуюча частка у сільському господарстві в межах 80 — 90% - це фермерські господарства. Вже не кажу, про Євросоюз, де тотальне фермерство. В Україні ж тільки 14% знаходиться у фермерському господарстві. Була дуже важка дорога до створення фермерських господарств, які хочуть знищити одним законом № 6013. Це удар не тільки по фермерству, а й по майбут-ньому післявоєнної України, щодо розвитку українського села», — каже І. Томич.

Експерт зазначає, що в нього закрадається думка, що законом № 6013 хочуть спробувати за-чисти від українського фермерства українську землю.

«Війна, економічна скрута та відсутність коштів в бюджеті погано впливають на українське фермерство. Головні виклики — весняні роботи та збитковість 90% агропродукції. Це, як на-слідок демотивує розвиток агропродукції Тому найбільша біда — за що не берись в цих умо-вах, все виходить в нуль або в мінус. Тому фермерство потребує підтримки влади. Зокрема, на місцях. Мається на увазі розвиток інфраструктури для фермерських господарств та їх ко-операції. Виходить, що той, хто виробив літр молока заробляє 7 грн, а той, хто продав — 37 грн. Так не може функціонувати економіка», — зазначає експерт.

За його словами, місцева та центральна влада повинна зробити все, щоб інфраструктура да-вала можливість виробнику отримувати набагато кращу ціну.

«Адже від цього залежить ринок та ціни на продукти для всіх українців. Адже саме через це продукція є недоступною для багатьох наших співвітчизників», — резюмує експерт.