Британія та Нідерланди працюватимуть над коаліцією із закупівлі F-16 для України

Ріші Судак та Марк Рютте домовилися вести спільну роботу, щоб створити коаліцію із закупівлі винищувачів F-16 для України.

Ріші Сунак та Володимир Зеленський
Ріші Сунак та Володимир Зеленський

Про це заявили в офісі прем’єр-міністра Великої Британії.

«Прем'єр-міністр і прем’єр-міністр Рютте погодилися, що працюватимуть над створенням міжнародної коаліції, щоб забезпечити Україну бойовими можливостями з повітря, підтримуючи все, від навчання до закупівлі літаків F16», — сказав речник офісу Сунака у заяві після зустріч на саміті Ради Європи в Ісландії.

Також у заяві зазначають, що Ріші Сунак підтвердив своє переконання, що Україна займе належне місце в НАТО.

Крім того, лідери погодились з важливістю надання союзниками довгострокової допомоги Україні у сфері безпеки, щоб гарантувати стримування майбутніх нападів.

У вечірньому зверненні 16 травня президент Володимир Зеленський також оголосив, що Британія й Нідерланди, а також Франція долучились до «авіаційної коаліції».

«Учора ще ми домовились у Британії з Ріші, паном Премʼєр-міністром, що працюватимемо над коаліцією винищувачів — тренування, літаки, результати. Учора ж це підтримав пан Президент Франції Макрон, а сьогодні підтримав пан Премʼєр-міністр Нідерландів Марк Рютте. Хороший початок коаліції! Дякую всім!», — сказав він.

Напередодні президент Франції Емануель Макрон в інтерв’ю телеканалу TF1 зауважив, що Франція готова почати підготовку українських пілотів.

«Ми відкрили двері для навчання пілотів-винищувачів. Тренування можна починати відразу», — сказав він.