В Україні надзвичайно скоротився ринок внутрішньої праці — економіст

Для відбудова України не варто чекати швидких репарацій від рф. Крім того, варто враховувати, що через повномасштабну війну в країні, скоротився ринок внутрішньої праці.

В Україні надзвичайно скоротився ринок внутрішньої праці
В Україні надзвичайно скоротився ринок внутрішньої праці

Про це в коментарі заявив економіст Олег Пендзін.

«Не треба мати надії на швидку репарацію від рф. Це питання десятиріч. Тому єдине джерело отримання коштів — допомога наших партнерів. Це не прямі іноземні інвестиції, тому що вони є прибутковими. А інфраструктура прибутковою галуззю не є. Тому, якщо говорити про відновлення інфраструктури, то це гроші власних приватних підприємств, або допомога наших партнерів», — каже економіст.

Він підкреслив, що до початку бойових дій було зайнято 16, 5 млн осіб. З початком повномасштабної війни, ми втратили 4, 7 млн робочих місць.

«У нас сьогодні близько 2,7 млн претендентів на вакансії в Україні. Приблизна вартість одного робочого місця в Україні від 10 — 15 до 100 тисяч доларів. В середньому вартість одного робочого місця 30 тис доларів. Якщо помножити 2, 7 млн на 30 тис доларів, то отримаємо 81 млрд дол. Це та сума інвестицій, яка може повністю покрити ринок праці в Україні. Адже гроші самі себе не роблять. Тобто весь внутрішній ринок робочої сили, людей, які прагнуть знайти роботу, може бути перекрито інвестиціями в розмірі 81 млрд доларів. Але тут варто враховувати, щоб кожній людині підійшла робота по рівню кваліфікації. В реальності задоволення роботою становить 40−50%. Тому виходячи з цих міркувань вакантної робочої сили, що є в Україні, вистачить на 50−60 млрд доларів інвестицій», — каже експерт.

За його словами, навряд чи Україну поїдуть відбудовувати люди з Європи.

«Адже робочі місця вимагатимуть людей. А де ми їх візьмемо? З південної Азії, арабських країн чи з Африки? Є дуже великі проблеми з мігрантами з цих країн. Тим більше, що вони приїдуть, але працювати не будуть, бо не звикли. Тому, коли говоримо про відновлення економіки України маємо розуміти, що перша частина — це гроші, а друга — робочі руки. Виходячи з того, що у нас багато людей виїхало з країни та є багато переселенців, у нас надзвичайно скоротився ринок внутрішньої праці. Тому питання, як швидко очікувати відновлення України треба підіймати не тільки з точки зору наявності грошей, але і з точки зору робочих рук», — резюмує експерт.

Нагадаємо, що в ООН вважають, що відновлення інфраструктури України, яка була пошкоджена ударами рф, коштуватиме 411 млрд доларів. Про це йдеться у доповіді ООН, яка була опублікована у вівторок, 16 травня.