Україна повинна йти до цифровізації, щоб було найменше людського фактора, — Голомша

Корупція є не тільки в Україні, вона присутня в усьому світі, і навіть у високорозвинених країнах, але там працюють механізми та державна машина. Україна повинна йти до цифровізації, щоб було найменше людського фактора в розпорядженні коштами, щоб було найменше людського фактора та впливу в різних процедурах.

Україна повинна йти до цифровізації, щоб було найменше людського фактора, — Голомша

Про це заявив заслужений юрист України та колишній заступник Генерального прокурора України Микола Голомша в коментарі телеканалу I-UA.tv.

Він пояснює корупцію в Україні, з одного боку, недостатнім досвідом людей в органах влади. А з іншого боку, небажанням окремих відповідальних посадовців здобути бажаного результату.

«Корупціонери пристосовуються, і до Прозорро вже пристосувалися, і будуть пристосовуватися й надалі, щоб при цифровізації також люди, декларуючи статки, не кинулися самі в корупційні різні афери. Усе потребує державного погляду», — зазначив ексзаступник Генпрокурора.

На його думку, чиновники не грають ніякої ролі у своїй діяльності щодо корупційних ризиків. «Велику роль грає політична корупція та голова. Тобто не треба боротися з ногами й руками. Як кажуть, щука гниє з голови», — додав експерт.

На відповідальних постах, за його словами, не мають працювати люди, обрані некомпетентними експертами, людьми, які не мають ні досвіду роботи в тій чи іншій галузі, ні достатнього рівня знань, і не відповідають параметрам експерта.

«Для того, щоб бути експертом, у нас в законах говориться про те, що людина повинна мати не менше 10 років стажу. Також ця людина повинна мати у своїй біографії відповідну характеристику, яка дає підстави вважати, що ця людина виокремилась особливими заслугами перед державою. (…) Випадкових людей до таких іпостасей випускати не можна, тому що такі люди мають найвищу звабу до корупції», — наголосив Голомша.

Окрім цього, він підкреслив, що в наглядові ради не можна назначати іноземців.

«Вони не мають права допуску до таких важелів впливу як наглядові ради, ради спільної діяльності. Це неусвідомлення, що людина, якій щойно дали громадянство, не знає української мови, української Конституції, українських законів, не знає ментальності народу, має найвищий ступінь ризиків бути маріонеткою, якою можна маніпулювати та управляти», — сказав юрист.

Рекомендовані публікації