Запрошуємо на зустріч до 70-річчя Норильського й Воркутинського повстань і Міжнародного дня героїв боротьби з тоталітаризмом

24 травня, 17:00, Інформаційно-виставковий центр Музею Майдану, Київ.

Запрошуємо на зустріч до 70-річчя Норильського й Воркутинського повстань і Міжнародного дня героїв боротьби з тоталітаризмом

25 травня виповнюється 70 років, як у таборах радянського ГУЛАГу в Норильську розпочалося повстання вʼязнів. Через два місяці, 19 липня 1953-го, повстали також вʼязні у Воркуті.

Люди, увʼязнені радянським тоталітаризмом з політичних мотивів, у найбільш нелюдських умовах спромоглися на протест проти системи пригноблення. Вони апелювали до людської гідності та обʼєднували довкола спротиву тоталітарній машині людей різних національностей.

Українці відіграли у повстаннях знакову роль — вони були їх ініціаторами та активними учасниками.

Попри це, значення тих подій досі мало відоме широкому загалу навіть в Україні. По суті повстання сприяли демонтажу системи ГУЛАГу, яка, бувши побудованою на рабській праці увʼязнених, відігравала в часи Сталіна ключову роль у радянській економіці. Є й інші особливості повстань, які належить обговорювати та усвідомлювати, — ненасильницький спротив, акцент на правах людини, єднання людей різних націй — і це в найбільш людиноненависницькому, ізольованому від світу, сповненому насилля середовищі!

Запрошуємо журналістів, представників влади та громадських організацій, всіх, кому цікава тема, на міжнародну публічну зустріч, яка покликана вшанувати памʼять учасників повстань та сприяти поширенню знання про ті події.

У зустрічі візьмуть участь:

представники парламентів та урядових органів України й Литви:

віцеспікер Сейму Литви Паулюс Сауґардас,
  • постійний представник Президента України в Автономній Республіці Крим Таміла Ташева,
  • президент Асоціації україністів Японії, доктор історичних наук, доктор економічних наук Окабе Йошіхіко,
  • головна редакторка газети «День» Лариса Івшина (участь уточнюється),