Рівний розподіл хатніх справ: про ефективність нового іспанського додатку

Уряд Іспанії створив безкоштовний додаток, у якому можна фіксувати, скільки часу кожен член родини витрачає на домашні справи. Так хочуть зменшити навантаження на жінок, які витрачають на хатню роботу вдвічі більше часу, ніж чоловіки.

В Іспанії створили додаток для рівного розподілу хатніх справ
В Іспанії створили додаток для рівного розподілу хатніх справ

Ефективність нового застосунку прокоментувала засновниця феміністичної ініціативи «Марш жінок» Олена Шевченко для телеканалу I-UA.tv.

«Я не думаю, що один додаток здатен зрівняти внесок у хатню роботу жінок та чоловіків, бо гендерні стереотипи та практики глибоко вкорінені у будь-якому суспільстві. Але цей додаток — крок, який допоможе зробити проблему нерівного розподілу безоплатної хатньої роботи видимою», — пояснила вона.

За її словами, цей застосунок — «щось реальне», що може побачити кожна людина, і за допомогою нього перевірити своє стереотипне мислення.

«Це як лакмусовий папірець для тих, хто продовжує заперечувати наявність проблеми жіночої безоплатної роботи вдома», — додала експертка.

Також, на її думку, в цілому такий додаток допоможе в розвитку самосвідомості чоловіків та їхньому розумінню несправедливості наявного перекосу в сторону «обов'язку жінок працювати хатніми робітницями».

Застосунок є частиною плану уряду Іспанії для досягнення рівності між чоловіками та жінками. Чи зможуть люди в інших країнах, зокрема в Україні, користуватися цим додатком, — поки невідомо.

«Я думаю, що Україна рухається у напрямку Європи, де гендерна рівність — важлива складова демократії та прав людини. Отже, маємо змінюватись!», — наголосила Шевченко.