Проросійські симпатії сербського суспільства не є абсолютними, — політолог

Глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель попередив Сербію, яка веде переговори про вступ до Євросоюзу з 2014 року, що її тісні відносини з росією несумісні зі шляхом європейської інтеграції.

Проросійські симпатії сербського суспільства не є абсолютними, — політолог

Заяву Борреля прокоментував політолог Володимир Молчанов для телеканалу I-UA.tv.

«Існує балканський синдром, коли певні ірраціональні питання можуть перевершувати над раціоналізмом. Зрозуміло, що Сербія оточена з усіх боків разом із Республікою Сербською, і вони не мають шансів на якесь співробітництво з росією чи його поглиблення. З одного боку, і сам президент Александр Вучич, і уряд Ани Брнабич своїм пріоритетом під час передвиборчої кампанії називали саме інтеграцію в ЄС. Тобто ніяких альтернатив у них немає. З іншого боку, значна частина електорату цих партій представляє проросійську ностальгію та імперські фантомні болі, які досі їх супроводжують. Не можу сказати навіть, що правляча еліта Сербії зараз грає на цих настроях, на відміну від Орбана. Вона просто є заручником цих настроїв, які серед сербів домінують», — сказав він.

На його думку, Захід припустився величезних помилок при формуванні етнічної держави Косово, оскільки вона не мала федерального статусу в Югославії, а була просто адміністративною одиницею.

«Якщо вже казати про виключення, яке створили через загрозу албанському етносу, то тоді треба було створювати державу для албанського етносу. Зараз є ще питання, яке додатково є нерозв'язаним, і росія може завдяки цьому продовжити мати із Сербією такі відносини, тобто уникнення санкцій. Це прецедент з косовською Митровицею, тобто компактна проживаюча сербська меншина в Косові, яка фактично не контролюється косовською владою, з одного боку, а з іншого, і Сербією не контролюється. При цьому більша частина західних держав визнала Косово саме в адміністративних кордонах цієї колишньої автономії. І тому цей прецедент додатково унеможливлює зараз інтеграцію», — пояснив експерт.

Політолог зауважив, що Сербія зараз може проігнорувати росію.

«Насправді ці проросійські симпатії сербського суспільства не є абсолютними. Тобто якщо сербська влада накладе санкції на росію, звичайно, що буде обурення, демонстрації, але сербське суспільство якось змирилося б з цим, тому що є альтернатива — європейські кошти та вступ в ЄС», — додав Молчанов.

Однією з умов визнання ЄС, за його словами, є формальні санкції на росію, які значення зараз не мають.

«Сербія не є, на відміну від Вірменії, Казахстану чи Туреччини, якимось центром паралельного імпорту через те, що немає спільних кордонів. Більша проблема зараз не в тому, що Сербія вперто не бажає накладати санкції на росію, а в тому, що це нічого їй не принесе. Треба спочатку вирішувати проблему Косовської Митровиці. Тоді питання можна було б вирішити доволі швидко із взаємним визнанням Сербії Косова та відповідно визнанням рештою держав Косова. А далі накладання санкцій Сербією на росію та включенням її до складу ЄС», — зазначив він.

Експерт підкреслив, що для росії сама Сербія ніякої користі не приносить, вона дає лише можливість відволікати увагу НАТО та Європейського Союзу.

«Бо, крім Серії, є ще Республіка Сербська в складі Боснії і Герцеговини, яка набагато радикальніше налаштована. Вона має поки що адміністративно невизначений кантон Брчко, що має вихід до Сербії. Там ідуть постійні контакти між сербськими громадянами та громадянами Боснії, а саме цієї Республіки Сербської. Через різні заяви та парамілітарні структури, які там створюються, вона дійсно несе певну загрозу не тільки для влади Боснії і Герцеговини, але й для сусідньої Хорватії. Тому це таке джерело нестабільності, через це навіть прогнозується нова Балканська війна. Сербія є необхідною ланкою в можливому підживлення цієї війни», — наголосив політолог.

Тобто без Сербії Республіка Сербська є анклавом, який загрози навряд чи представляє, відмітив Молчанов.

«А якщо є Сербія, яка змушена буде в разі чого допомагати Республіці Сербській, то бажано Сербію тримати окремо від ЄС, від санкції проти росії, навіть у стані конфлікту з євроатлантичними структурами. Тому що Сербія як суверенна держава все ж таки має теоретичну можливість якось отримувати постачання», — підсумував він.

Рекомендовані публікації