Гарантії безпеки за досвідом Ізраїлю: експерт відповів, чому це неактуально для України

Країни НАТО, зокрема США, розглядають надання Україні гарантій безпеки за аналогією з Ізраїлем — це може статися вже після літнього саміту Альянсу у Вільнюсі.

Гарантії безпеки за досвідом Ізраїлю: експерт відповів, чому це неактуально для України

Це абсолютно недоречно в нинішніх умовах, заявив політолог Ігор Чаленко в коментарі телеканалу I-UA.tv.

«Є два основоположних фактори в цьому питанні. По-перше, Ізраїлю не загрожує ядерна держава. По-друге, масштаби фінансування абсолютно неспівставні. Тобто якщо Штати за 10 років виділили Ізраїлю 38 млрд доларів, то лише для наступу, який зараз готується, союзники виділили Україні допомоги на 30 млрд доларів. Очевидно, що зараз певні скептики швидкого вступу України до НАТО шукають варіанти, яким чином зробити замінник. Але Україна в цьому моменті абсолютно чітко дає розуміння, що ми йдемо курсом вступу до Альянсу, а досвід тієї ж Фінляндії, думаю, скоро і досвід Швеції, буде прекрасною можливістю та трампліном до нашого якнайшвидшого приєднання до Північноатлантичного альянсу», — пояснив він.

Експерт нагадав, що офіційний Київ ще минулого року разом з ексочільником НАТО Расмуссеном напрацював документ Kyiv Security Compact, який розставляє рамкові позиції щодо гарантій для України до моменту вступу в Альянс.

«Це якраз має бути комплекс двосторонніх угод з країнами, які мали б тримати українську армію в боєздатності. Тому це просто черговий меседж, вкинутий стосовно ізраїльського досвіду. Було б непогано побудувати в Україні Ізраїль з точки зору підходу до армії. Але з точки зору саме гарантій безпеки ізраїльський досвід для України нині є неактуальним. І треба не забувати, що Ізраїль неофіційно володіє ядерною зброєю», — додав політолог.

Також Чаленко зазначив, що вимогою володимира путіна є «обрізання» Альянсу до меж 1997 року.

«Тобто вже питання не йде щодо України, путін оголосив свої політичні вимоги до Альянсу. Чи збирається НАТО сьогодні зменшувати кількість держав-членів і відкочуватися на майже 30 років? Після вступу Фінляндії та рішення Швеції, я думаю, діаметрально протилежно. Тому подібні аргументації є абсолютно беззмістовними та архаїчними», — резюмував він.