Уже давно є ініціатива узгодити пасхалію та зробити її сталою, — Олександр Саган

Календарна реформа про перехід на новий календар готувалася давно. Якщо брати вселенське православ’я, то вже давно більшість православних церков на новому календарі.

Олександр Саган у програмі "Суспільні діалоги"
Олександр Саган у програмі "Суспільні діалоги"

Про це заявив доктор філософських наук, професор, завідувач відділення релігієзнавства Інституту філософії НАН України Олександр Саган у програмі «Суспільні діалоги» з Володимиром Тетеруком на телеканалі I-UA.tv.

«Новоюліанський календар — це не Григоріанський календар, це все-таки інший календар, вдосконалений Юліанський, значно точніший. Він створений у 1923 році професором математики та небесних тіл Бєлгородського університету Міланковичем, який запропонував свій алгоритм, він дає похибку в один день 43 тисячі років, а Григоріанський календар дає на 10 тисяч років, Юліанський — на 128 тисяч років. Тобто ми можемо оцінити точність цих календарів. Дехто плутає, що Новоюліанський — це Григоріанський», — пояснив він.

Також експерт зазначив, що ця постанова ще не остаточна.

«27 липня цього року відбудеться помісний собор, повноваження якого є якраз затвердження остаточного переходу з 1 вересня цього року на Новоюліанський календар. Більшість сталих дат зміщується на два тижні, але все, що зв'язано з пасхалією, залишається за Юліанським календарем, оскільки пасхалія прописана в канонах. Хоча вже давно є ініціатива узгодити пасхалію та зробити її сталою. Але поки що ця ініціатива не має підтримки більшості церков», — розказав професор.

За його словами, щодо переходу на Новоюліанський календар суспільство завжди буде мати людей, які виступатимуть проти цього.

«Але в постанові архиєрейського собору сказано: тільки ті громади, тільки ті монастирі, які готові до цього. (…) Повинна відбутися зміна поколінь. Повинні прийти нові люди, для яких та сама Покрова — це 1 жовтня, а не 14. Хоча саме цей приклад, я вважаю, є винятком. І я думаю, що він залишиться 14 жовтня. Тобто церковне святкування буде і 1, і 14 жовтня. Тому що з 14 числом дуже багато подій пов'язано, є навіть державні акти, які фіксують цю дату. Є така практика в православних церков, які залишають деякі свята на старому календарі», — підсумував Саган.

Нагадаємо, 24 травня Православна церква України на архиєрейському соборі в Києві ухвалила перехід на новий календар.