Суддя збив на смерть нацгвардійця: хто має нести відповідальність?

Ситуація у судовій системі викликає велике занепокоєння. Адже ми бачимо постійні реформи, які призводять лише до погіршення.

Суддя збив на смерть нацгвардійця
Суддя збив на смерть нацгвардійця

Про це i-ua.tv заявив адвокат Ростислав Кравець.

«Шкода, що судді попадають у ДТП. Тим паче сідають п’яними за кермо. У випадку з винуватцем аварії — голови райсуду Київської області, що збив нацгвардійця, поки немає офіційного підтвердження, що він вживав алкоголь. Такі заяви є тільки в ЗМІ. Нацполіція офіційної інформації не повідомляла. Тому робити висновки чи був п’яним суддя чи ні, важко. Однак, якщо ми повернемося до ситуації у судовій системі, то вона викликає велике занепокоєння. Адже ми бачимо постійні реформи, які призводять лише до погіршення ситуації. Ніби вже перезавантажили всі суди, провели конкурси, понабирали ніби доброчесних судів, але все одно відбувається корупція в судах, а судді їздять п’яними за кермом», — каже адвокат.

За його словами, треба повернутися до старої схеми, яка працювала раніше.

«10−12 років назад ми не чули звідусіль про п’яних суддів та про осіб, які неналежним чином виконували свої обов’язки. Однак після реформ так званого батальйону ім. Джорджа Сороса, в Україні пішли деструктивні процеси. Для того, щоб почати відновлювати довіру до судової системи в першу чергу, треба звідти прибрати всіх іноземців та колективну безвідповідальність, щодо призначення суддів та їх роботи. Все має відбуватися за законом, а не за бажанням міжнародних партнерів, які порушуючи свої зобов’язання та договори втручаються у внутрішні справи України. Якщо ми приберемо всіх експертів із судової реформи, то ситуація в Україні покращиться», — каже адвокат.

Він підкреслив, що у випадку з ДТП, яке скоїв суддя райсуду Київської області, то бажано, щоб винних притягнули до відповідальності.

«Однак треба розуміти, чи дійсно суддя був у стані алкогольного сп’яніння за кермом. При тому, що коли за кермом опиняються п’яні нардепи чи правоохоронці, то все швидко заминається. А ось на суддях можна хайпувати. Тому чекаємо на офіційні заяви та судові процеси», — резюмує адвокат.

Нагадаємо, що судді, який вбив нацгвардійця, повідомлено про підозру. Йому загрожує від 5 до 10 років в’язниці.