В Україні має бути окопна розвідка — експерт

Зараз з’явилися нові методи війни, коли людство переходить до кіберзасобів війни.

Віктор Жердицький
Віктор Жердицький

Про це під час ефіру на i-ua.tv заявив лідер руху «Суспільна Система» Віктор Жердицький.

«Волонтери затикають фактично всі дірки, які залишаються після „бурхливої“ діяльності чиновників Міноборони. Це стосується видання спеціалізованої літератури, конче необхідної як на фронті, так і під час підготовки бійців у тилу. Нині вийшов з друку другий доповнений варіант посібника „Підручний збірник воєнних порад“, виданий волонтерами. Посібник вмістив найактуальнішу інформацію, яка стосується способів ведення війни. Це зроблено для того, щоб солдат, який йде на фронт, не пройшовши певну підготовку, знав, як уберігати особовий склад, як організовувати фортифікаційні споруди, як захищатися, щоб не зловили з мобільним. Раніше держава давала ці ази та допомогу. Потім все змінилося. З 2022 року люди масово йшли на фронт та діставали все самостійно. Зокрема, аптечки, тепловізори, броніки, одяг, окуляри, біноклі. У нашому ж виданні було написано, що потрібно брати в першу чергу, а який запасний. Що треба брати на зиму, а що на осінь. Все це базувалося на досвіді військових, які були на війні з березня 2022 по березень 2023 року. Ми зібрали їх досвід, додали коментарі та видали першу книжку. Вона роздається безкоштовно для військових та призовників», — В. Жердицький.

При цьому, за словами експерта, з’явилися нові методи війни.

«Ми стали свідками, коли війна конверсійна переходить в кібернетичну. Тепер всі основні справи, які виконує артилерія чи авіація, чи штурми, відбуваються за допомогою електронних засобів спостереження, наведення, управління та знищення. Це досвід реальної війни, якої немає в жодній країні світу. У нас не виробляють те, що зараз потрібно для армії. В Україні має бути окопна радіологія, яка дає можливість побачити чи є поруч активність в ворожих окопах (по раціям), вона показує чи наближається безпілотник, чи відбувається активність вночі, чи йде наступ, чи готується він. Тобто сьогодні окопна радіо-розвідка має бути на рівні взводу. Держава про це не думає, але у нашому посібнику дають алгоритми, як це організувати самостійно», — каже експерт.

Також В. Жердицький розповів, що у посібнику є способи, як захиститися від безпілотника та як самостійно працювати з дронами, знищуючи цілі радіо-електронної боротьби. Адже це перша війна, коли людство переходить до кіберзасобів війни.

«На лінії 100 км від фронту треба поводити себе так, ніби за ними весь час слідкують. Зокрема, за радіовипромінюваннями, вай-фай випромінюваними, тепловим випромінюванням та фізіологічною присутністю», — резюмує експерт.