Експерт розповів, чи дійсно G7 таємно готує гарантії безпеки для України

Інформація від la repubblica про перемовини, щодо гарантій безпеки для України свідчить, що вони дійсно ведуться. Однак конкретики поки немає.

G7 таємно готує гарантії безпеки для України
G7 таємно готує гарантії безпеки для України

Про це в коментарі i-ua.tv заявив політолог Ігор Чаленко.

«Окреслених та конкретних рамок поки що не існує. Ми бачимо різні вкиди в західних ЗМІ стосовно гарантій безпеки, які можуть бути на полях саміту НАТО у Вільнюсі, у липні. Питання у нюансах та конкретиці, але її зараз не називають. Відповідно, що інформація від la repubblica про перемовини, щодо гарантій безпеки для України свідчить, що вони дійсно ведуться. Крім того, під час візиту президента В. Зеленського на саміт G7, можна було побачити, що там відбувалися перемовини з представниками Індії та низкою інших держав. Це був майданчик для того, щоб відстоювати українське прагнення для забезпечення власної безпеки шляхом надання зобов’язуючих гарантій», — каже експерт.

Він нагадав, що в вересні минулого року, Україна офіційно запропонувала нашим партнерам та накресила список потенційних країн- гарантів. Проте цей документ є драфтом та рамкою для досягнення двосторонніх домовленостей.

«Як раз питання цих домовленостей не є зрозумілим. З однієї сторони Україна вимагає гарантій безпеки проти агресії ядерної держави, якою є рф. Тому очевидно, що ці гарантії безпеки мають включати не лише підтримку самооборони нашої держави, шляхом надання військової та фінансової допомоги, розбудову ВПК з певними державами НАТО, а й ядерний щит до моменту вступу до НАТО. Зараз ведуться перемовини, який рівень гарантій можуть надати країни- партнери. Україна розглядає гарантії безпеки виключно в руслі своєї майбутньої Євроатлантичної інтеграції», — каже експерт.

Він підкреслив, що Україна не вступить у НАТО на саміті у Вільнюсі.

«Проте ми хочемо отримати гарантії безпеки та окреслені рамки, коли ми зможемо доєднатися до Альянсу виходячи за межі закритих дверей», — резюмує експерт.

Рекомендовані публікації