Козацтво фактично було дрібною буржуазією, — Сергій Коваленко

Революція Богдана Хмельницького 1648 року була по суті буржуазною революцією. Бо козацтво фактично було дрібною буржуазією. Там багато було освічених людей і вихідців зі шляхти.

Сергій Коваленко в програмі "Суспільні діалоги"
Сергій Коваленко в програмі "Суспільні діалоги"

Про це заявив дослідник, науковець, кандидат технічних наук Сергій Коваленко в програмі «Суспільні діалоги» з Володимиром Тетеруком на телеканалі I-UA.tv.

«Мене завжди неприємно вражає, що всю історію козацтва якось ліплять в одне. У різні періоди козацтво було зовсім різним. До 1648 року це були в основному заможні люди, які й робили революцію. Річ у тому, що від великих землевласників спасу не було. І вони забирали землі, а через суд нічого не можна було з ними вирішити, бо там був і суд куплений, і все. Тобто якщо почитати перші документи Богдана Хмельницького 1648 року, це чи не головна претензія, що через суд нічого не можна вирішити», — розповів він.

За його словами, цікавий факт, що самі козаки в містах жили.

«Селянське було на першому місці, тому що історичний імперіалізм. Історія — це боротьба класів, у феодалізмі — це боротьба селян з феодалами. А козаки не зовсім сюди вписуються. Зовсім їх викинути не можна, бо вони все-таки були присутні, але головними були селяни. Бо тоді це відповідає класовій теорії марксизму-ленінізму», — пояснив дослідник.

Коваленко зазначив, що фактично Конституція Пилипа Орлика не була конституцією.

«Нам просто подобається, що він назвав це Конституцією. Хоча взагалі-то завжди ці всі акти Війська Запорозького писалися у формі суспільного договору. Обирався гетьман, йому давалася програма, такі-то права, які він не повинен перевищувати. Усе це було з часів Богдана Хмельницького. Тому ця ідея суспільного договору може не була сформульована саме як така Військом Запорізьким, але фактично вона була», — підкреслив гість програми.

Результат Революції 1648 року було визволення козаків з кріпацтва, сказав науковець.

«Якщо за лояльною шляхтою, яка присягнула Війську Запорозькому, залишили їхні маєтки. Але селян вони повинні були наймати, не змушувати працювати, це не були їхні піддані, вони мусили наймати їх ти платити», — додав він.

Окрім цього, у програмі Сергій Коваленко розповів про різні підходи до висвітлення історії.