Історіософія та історіографія: про різні підходи до висвітлення історії

Історіософія та історіографія — це різні підходи до висвітлення історії. Якщо перша переймається в основному описовою частиною, то друга більший акцент робить саме на осмисленні історичного процесу.

Сергій Коваленко та Володимир Тетерук у програмі "Суспільні діалоги"
Сергій Коваленко та Володимир Тетерук у програмі "Суспільні діалоги"

Про це розповів незалежний дослідник, науковець, кандидат технічних наук Сергій Коваленко в програмі «Суспільні діалоги» з Володимиром Тетеруком на телеканалі I-UA.tv.

«Історіографія відповідає на запитання „як?“, а історіософія відповідає на запитання „чому?“. (…) На осмислення історичного процесу теж впливає світогляд історіософа. Існують різні погляди. І людина, якщо надумала такий теоретичний підхід, то вона може дотримуватися такого погляду, що людство поступово деградує та всі факти історичні вона вибудовує саме в цьому. А можна, наприклад, ставитися до історичного процесу так, що людство навпаки піднімається вгору. То зовсім по-іншому ти вже будеш вибудовувати оповідь. А от є теорія циклічності, тобто що цикли історії повторюються, і тоді історіософ або історіограф, який дотримується такої теорії, буде, звичайно, вибудовувати фактичний ряд так, щоб воно цьому відповідало», — пояснив він.

За його словами, дослідники обирають такий підхід, до якого в нього більше здібностей. «У когось більше здібностей до аналітики, йому тоді цікавіша історіософія. А хтось наділений такою здібністю збирати факти, виставляти їх, групувати», — додав гість програми.

Також науковець зазначив, що історіософія в Україні «шкутильгала, і шкутильгає й зараз», оскільки немає історіософської школи.

«Їх повинно насправді бути кілька. І саме в дискусіях між цими школами повинна відбуватися оцінка тих чи інших історичних явищ. Їх немає, бо коли ми були в складі СРСР, нас просто загнали в певний дискурс „от вам ця територія, обмежена кордоном“. А більшість історичних подій не можна розуміти без світового контексту. Бо ми існуємо не ізольовано, ми пов'язані зі світом, ми пов'язані завжди з тим, що у світі відбувається», — підкреслив Коваленко.