Туреччина робить все для того, щоб перестати бути сировинною державою, — економіст

Курс турецької ліри впав після перемоги Реджепа Ердогана у другому турі президентських виборів. За прогнозами аналітиків Morgan Stanley, ліра може обвалитися на третину, якщо Ердоган продовжить економічну політику низьких ставок.

Туреччина робить все для того, щоб перестати бути сировинною державою, — економіст

Журналісти телеканалу I-UA.tv поговорили про економічну модель Туреччини з економістом Борисом Кушніруком.

«Якщо дивитися на основні економічні показники, якщо зростає економіка, це каже про те, що зростають і доходи. При чому в Туреччині зростання економіки дається не в номінальному вираженні, а в реальному, тобто заміна зростання цін промисловості та споживчих цін. У них є доволі суттєве зростання економіки. Це означає, що зростають реальні доходи, у тому числі й населення. При чому потрібно розуміти, що треба дивитися не по номінальному курсу лір до долара чи євро, а дивитися на паритет купівельної спроможності. Це означає, що їхні товари значно дешевші, а з їхніми доходами стосовно тих товарів все непогано», — зазначив він.

Безперечно, за його словами, у Туреччині високий рівень інфляції, що дає негативні фактори.

«Це створює проблеми. Їм доведеться думати, яким чином збивати інфляцію, але робити це так, щоб не нашкодити амбіціям на зростання економіки, формування економіки в потужній індустріальній державі», — додав експерт.

Реджеп Ердоган під час переможної промови сказав, що буде утримувати низьку облікову ставку, адже переконаний, що так можна знизити інфляцію. Багато економістів вважають таку думку абсурдною.

«Це правильно. Але це питання дискусії. Якщо ви тримаєте високі процентні ставки, витрати на сплату цих процентів йдуть на зростання цін тієї продукції, яка виробляється. Облікова ставка — це суттєва примітивізація функції грошей. Є так звана кількісна теорія грошей, яка дуже примітивно каже: зростає грошова маса — зростає інфляція, зменшується грошова маса — інфляція зменшується. Нічого подібного. Є купа факторів, які призводять до того, що ціни зростають, навіть коли ви проводите дуже обмежувальну політику. Більш того, проводячи обмежувальну політику, ви створюєте проблеми для економіки, а при цьому інфляція залишається високою. Тобто є купа факторів», — пояснив Кушнірук.

Економіст підкреслив, що політика високих процентних ставок, які повинні зупинити інфляцію — це примітивізація грошової теорії.

«Якщо у вас слабка економіка, якщо вона залежить від імпорту, ви не зможете зробити стабільну валюту. Якщо у вас сировинна економіка, ви нічого досягти не зможете. Так от якраз Туреччина своєю економічною політикою робить все для того, щоб перестати бути сировинною державою», — резюмував він.