В Києві під стінами закритого укриття загинули люди: хто винен?

У нас зараз склалася ситуація, коли люди, які нібито відповідають за життя мільйонів громадян ні за що не несуть відповідальності.

В Києві під стінами закритого укриття загинули люди
В Києві під стінами закритого укриття загинули люди

Про це заявив полковник у відставці та екс-радник міністра з надзвичайних ситуацій України Костянтин Гринчук.

«Щоб в місті навести лад, треба спочатку закладати фундамент на державному рівні. На сьогоднішній день немає керівника, який би особисто відповідав за захист населення.

Тобто в нас немає керівника цивільної оборони України. Крім того, в країні повністю розмита система цивільного захисту. В нас є ДСНС, який займається усуненням наслідків. Тобто — гасінням пожежі після вибухів та рятуванням людей. Однак немає людини, яка б організувала роботу всієї системи. Міністерств, відомств та всіх органів влади. Мерія, РДА та військові адміністрації грають між собою в футбол. Немає відповідальних за перевірки. Президент дає команду перевірити — однак, якість цих перевірок нікому не цікава.

Саме тому ми продовжуємо під час війни міняти одні бордюри на інші. Мільйони коштів йдуть на клумби, замість того, щоб будувати та облаштовувати укриття. Цього не бачать центральна влада та мер Кличко?", — зазначає експерт.

За його словами, укриття мають бути облаштованими за певними правилами.

«Там мають бути лавки, запаси води, туалет, можливості надати першу медичну допомогу. Те, що люди сидять по 5 годин на підлозі — також не правильно. Однак це питання чомусь ніхто не підіймає. Хоча потрібно, бо люди потім хворіють. Нові укриття не будуються. Значна частина з існуючих не може використовуватися як укриття, тому що вони можуть стати братськими могилами у разі прямого влучання засобів враження. Панельки просто падають, як карточний будиночок. І це вже дуже багато разів показала війна. А ті укриття, які можна використовувати, як правило будувалися ще за радянських часів. Вони знаходяться на території підприємств, у полільниках, лікарнях. Однак ніхто нічого не робить для того, щоб укриття належно працювали», — каже експерт.

К. Гринчук підкреслив, що три місяці тому звернулися до РДА зі скаргою. Чекали на перевірку навіть у своєму будинку. Однак ніхто і не прийшов.

«В нашому домі плануємо провести разом РДА пілотний проєкт для всього міста. Зокрема, як люди самостійно при супротиві певних чиновників створюють власне облаштоване укриття», — каже експерт.

Крім того, за його словами дуже складно притягнути нібито винних до відповідальності за закриті укриття.

«Всю провину перекладуть на охоронця. А чи є нормативний документ, щоб керівник того чи іншого об’єкту тримав його відкритим 24 години на добу? Крім того, люди, які будуть відкривати укриття мають отримувати за це якусь компенсацію. Однак, якщо людина все одно не відкрила укриття — має бути кримінальна відповідальність. Тобто для вирішення цієї ситуації має бути керівник в країні та місті, який особисто відповідає за оборону, захист цивільного населення та несе особисту кримінальну відповідальність. Однак у нас зараз склалася ситуація, коли люди, які нібито відповідають за життя мільйонів громадян ні за що не несуть відповідальності. Законодавство не змінюєься, а відповідальність не посилюється», — резюмує експерт.

Нагадаємо, що під час нічної атаки РФ в Києві троє людей загинули, так і не отримавши змоги потрапити до найближчого укриття, розташованого у місцевій поліклініці.