ЗСУ відновлюють уражені «Ланцетами» ЗРК Бук

Військові відновлюють зенітні комплекси Бук-М1, які уразили російські баражуючі дрони «Ланцет».

ЗСУ відновлюють уражені “Ланцетами” ЗРК Бук
ЗСУ відновлюють уражені “Ланцетами” ЗРК Бук

Про це повідомляють соцмережі.

Під час російсько-української війни війська окупантів почали масово застосовувати тактику використання баражуючих дронів Zala Lancet для ураження важливих об’єктів в українському тилу на глибині до 40 кілометрів. Часто жертвами такої тактики стають критично важливі комплекси протиповітряної розвідки, радари, станції РЕР тощо.

Унаслідок однієї із подібних операцій минулого року постраждала самохідна пускова установка українського зенітного ракетного комплексу Бук-М1, яка прикривала українські війська на передовій.

Ушкоджена російським баражуючим дроном СПУ ЗРК «Бук-М1», 2022 рік. Фото: DeepState.

Значна частина конструкції пускової установки вигоріла або отримала ушкодження. Комплекс можна було б вважати втраченим, проте українські військові та волонтери спільноти DeepState долучились до ремонту і їм вдалось повернути у стрій бойову машину.

«На відео, яким поділилися з нами хлопці із зенітного ракетного полку, можна споглядати збиття крилатої ракети „Калібр“. Це робота того самого „Буку“ з фото, який був відновлений за допомогою нашої команди наприкінці минулого року», — пишуть автори каналу.

Наголошується, що на відео зафільмовано момент запуску по російському «Калибру», котрий летів через Молдову в лютому цього року в напрямку Чернівців.

За словами авторів, техніку досить швидко відновили завдяки вчасному і оперативному наданню необхідних деталей та запчастин, а також допомозі у зборах, котрі закрили низку різних потреб.

Раніше ці ж волонтери допомогли відновити іншу самохідну пускову установку «Бук-М1», котра зазнала уламкових пошкоджень унаслідок артилерійського вогню на початку повномасштабного російського вторгнення.

ЗРК «Бук-М1» — надзвичайно важлива система для української армії. Завдяки потужним характеристикам ракетної компоненти, інтегрованому радару та гусеничному шасі ця машина — одна із небагатьох, яка здатна прикривати повітряний простір над українськими військами на передовій та перехоплювати такі складні повітряні цілі як російські винищувачі.

Зенітний комплекс «Бук-М1» здатен уражати цілі типу «винищувач» на відстані до 50 км, а крилаті ракети — на дальностях до 26 км.

Самохідна пускова установка 9А310М1 комплексу Бук-М1 повністю автономна та здатна пересуватись, розвідувати цілі у повітряному просторі та виконувати запуск ракети незалежно від інших систем комплексу.