Не грошима єдиними ми відновимо Україну, до цього треба підходити комплексно, — Перегінець

В Україні на сьогодні внаслідок повномасштабного вторгнення росії близько 60 мільйонів квадратних метрів житла зруйновано повністю або пошкоджено.

Програма "Суспільні діалоги"
Програма "Суспільні діалоги"

Про це повідомив директор науково-технічного центру «Академія будівництва України», кандидат технічних наук Іван Перегінець у програмі «Суспільні діалоги» з Іваном Пєтуховим на телеканалі I-UA.tv.

«Але ми не знаємо, як пошкоджено житло без обстежень, не кажучи вже про лінійні, інженерні мережі об'єктів інфраструктури, адміністративні споруди та інше. Тому величезна робота чекає всіх. І ми як наукове середовище бачимо величезну проблему, на яку, на жаль, не всі політичні круги звертають увагу. Тобто ми дуже часто кажемо про інструментарії, у тому числі й про великі гроші, які нам Захід надасть. Але є питання організації, питання управління, питання підготовки кадрів для відкриття цього другого будівельного фронту в Україні, який буде набагато довший, ніж гаряча фаза війни. Це відновлення буде від 5 до 10 років. Не грошима єдиними ми відновимо Україну, тому до цього треба підходити комплексно», — зазначив він.

Іван Перегінець
Іван Перегінець

Президентка асоціації «Спадщина України» Ірина Квасниця підкреслила, що людина є основоположною цеглиною будь-якого суспільного фундаменту.

«І все залежить від того, яка ця цеглина. Вона або розпадеться, як погано випалений матеріал, або навпаки стане тим скіплюючим і основоположним матеріалом для подальшого розвитку. Які б ми гарні стіни не збудували, які б ми досконалі не впроваджували технології та розвивали промисловість з економікою і так далі, це все робиться живими людьми. І коли ці люди є чужорідними на цій землі, коли вони не розуміють, що таке процвітання, не прагнуть до нього, не знають, що таке саморозвиток, не засвоїли спільних норм не тільки поведінки, але й норм соціального буття, тоді така держава не має перспективи», — пояснила вона.

Ірина Квасниця
Ірина Квасниця

За її словами, держава — це машина, механізм, який не має ні серця, ні душі.

«Серце, душу має людина. І якщо люди, які складають і входять у державні органи можуть олюднити той механізм, тоді ми маємо процвітаючу, розвиваючу державу. Україна дуже розмаїтна за своїм етнонаціональним складом упродовж останніх 600 років. Це безумовно титульна українська нація. Але треба пам'ятати, що наша сила в гідності, у розумінні та в єдиному баченні перспективи розвитку», — сказала президентка.

Оскільки основа основ — це людина, зауважила Квасниця, усе починається з виховання.

«В Україні кажуть, що дитину треба виховувати, коли вона лежить ще поперек ліжка, тобто з народження. Але чи завжди батьки, народжені в інших часах, в інших історичних реаліях, здатні дати та прищепити дитині оці загальноцивілізаційні норми буття? Напевно, не завжди. (…) Давайте визначимо не просто національну ідею, а концепцію буття та співіснування в цій державі, якими ми хочемо бачити наших дітей, внуків, правнуків, в якому світі вони житимуть. Чиста людина чиста душею буде будувати чистий, досконалий, красивий світ. Людина з іншим баченням буде будувати інший світ», — додала вона.