Кличко — особа, яка перекладає вину на інших, — експерт про ситуацію з укриттями в Києві

На сайті президента України з’явилася петиція про відсторонення від посади голови КМДА Віталія Кличка на період проведення досудового розслідування. Йдеться про трагедію біля зачиненого укриття в Деснянському районі, де загинуло троє людей.

Кличко — особа, яка перекладає вину на інших, — експерт про ситуацію з укриттями в Києві

Тут стикається два питання: виборча демократія та нехтування своїми прямими посадовими обов'язками. Про це в коментарі телеканалу I-UA.tv заявив фахівець з ринку праці та трудових відносин Сергій Кондрюк.

«Ми спостерігаємо досить дивну ситуацію, коли мер столиці, який має бути взірцем для багатьох інших мерів, не показував різних позитивних прикладів чи принаймні намірів. Що ми маємо наразі? Кличко вже другий термін є мером. І зараз уже в нього немає аргументу, що йому дістався поганий спадок і він не може розгребти те сміття від попередників. Можна Кличку поставити декілька послідовних питань. Скільки мостів побудовано в Києві за час його „правління“? Жодного. Скільки багаторівневих дорожніх розв'язок побудовано в Києві, щоб зменшити напругу з логістикою в місті? Жодної. Скільки в Києві побудовано нових станцій метро? Крім скандалів навколо недобудованих мостів і гілок метро, ми нічого не чуємо. І, звісно, за ці роки скільки підземних переходів побудовано в Києві? Дійсно рано чи пізно постане питання, куди ті мільярди ділися», — наголосив він.

Експерт нагадав, що коли була велика загроза масованих обстрілів з листопада минулого року, різко постало питання щодо енергетичного та теплового забезпечення столиці.

«Кличко запропонував купувати теплий одяг, теплі ковдри, а потім взагалі сказав, що треба тікати з Києва, бо будуть блекаути. Мене це дуже сильно вразило. Він не підтримав морально, не розказав, які вчиняються дії із забезпечення енергетики, запасних засобів. Він не запропонував мешканцям міста абсолютно ніякої позитивної альтернативи», — додав Кондрюк.

Наразі Віталій Кличко звертатиметься до президента з кадрових рішень щодо глав районів Києва з найгіршими показниками стану укриттів. Водночас Прокуратура спільно з поліцією розслідує факти розкрадань бюджетних коштів, виділених на ремонт укриттів у столиці.

«Кличко пробує активно апелювати зараз, що всі навколо винні, а він абсолютно білий і пухнастий. Він навіть не малює жодної позитивної перспективи. Ми не почули, скільки за майже півтора року великої війни він планує зробити заходи безпеки для киян. Він заявляє про те, що йому заважали голови районних адміністрацій, які начебто йому не підпорядковуються, бо вони призначаються президентом країни, і жаліється на те, що вони практично саботують його як мера. Однак виникає питання — до цієї події скільки ми чули, щоб Кличко звертався до Прокуратури, до СБУ, до Верховної Ради, до того ж президента з конкретними вимогами щодо не заважання або навпаки сприяння забезпечення безпеки киян? Я жодного такого прикладу не знаю. Коли керівник скаржиться, що його підлеглі не виконують ті чи інші функції, тут має бути два виходи. Або складай повноваження та кажи, що не можеш з такою командою, системою працювати. Іди й не займай місце. Або виходь перед містянами на Майдан незалежності та закликай їх допомогти вирішувати якісь проблеми. Але він тільки зараз вирішив поставити це питання», — зазначив фахівець з трудових відносин.

Віталій Кличко під час обстеження укриттів у Києві
Віталій Кличко під час обстеження укриттів у Києві

На його думку, дійсно складається враження, що Кличко не розуміє своєї відповідальності як мера за страшні факти сьогодення.

«Більш того, він являє собою особу, яка перекладає вину на інших. І це є причиною того, що певна частина киян дійсно буде прагнути, щоб Кличко принаймні на час розслідування був відсторонений від своєї посади», — додав він.

Також експерт наголосив, що в Україні часто критикують правоохоронні органи, що вони не бачать злодіянь, а інколи навіть і беруть участь у розкраданні бюджетних коштів.

«Але в цьому випадку я б став на захист правоохоронної системи. Розслідувань, затримань, оголошень про підозру численним чиновникам в Київській міській державній адміністрації та в підпорядкованих їй підприємствах за останні 5−7 років було досить багато. Однак виникає питання до правоохоронців. При такій масі порушених справ не було визначено, чому велике столичне господарство має такі численні правопорушення. Не було поставлене питання про причетність до цього самої Київської міської влади. При чому Кличко тут не єдина персона, є Київська міська рада, яка складається з певної кількості депутатів. Можливо, поясненням є те, що Кличко та народні депутати Київської міської ради — це люди, які не опікуються не те що перспективою розвитку Києва, а навіть поточною ситуацією міста, де вони самі ж і живуть. Напевно, це говорить про те, що в них з безпекою та якістю особистого життя все добре, а кияни їх майже не цікавлять», — підкреслив він.

Окрім цього, Кондрюк вважає, що найгірше в тому, що зараз продовжується будування житлових комплексів без забезпечення додаткового під'їзду до будинків і без належних укриттів.

«З легкої руки Кличка знову „злобудовники“ розправили плечі та спокійно продовжують будувати житло без коректування на досвід війни. А здавалося б, усі зусилля мали бути націлені на створення хоча б тимчасових укриттів, які могли б допомогти киянам у разі якоїсь небезпеки…», — підсумував експерт.

Нагадаємо, укриття почали масово перевіряти після того, як у ніч проти 1 червня внаслідок ракетної атаки в Деснянському районі Києва загинуло троє людей (серед них дитина), які прийшли в укриття, але не змогли в нього потрапити. 3 червня в Києві створили комісію з ревізії бомбосховищ.

В Україні наразі перевірили понад 50 тисяч укриттів: майже п'ять тисяч з них були зачинені, ще майже 12 тисяч — не придатні до використання.