Новий глава МЗС Туреччини: що це означатиме для України

Новим міністром закордонних справ Туреччини став екскерівник турецької розвідки, колишній радник Реджепа Ердогана Хакан Фідан, раніше він брав участь у переговорах щодо обміну українських військових з Азовсталі.

Хакан Фідан, новий глава МЗС Туреччини
Хакан Фідан, новий глава МЗС Туреччини

Відтепер у зовнішній політиці Туреччини з'являється акцент, коли міністром закордонних справ стає керівник розвідки, заявив політолог Володимир Воля в коментарі телеканалу I-UA.tv.

«Якщо говорити про обмін полоненими, тоді обміняли Медведчука на чималу кількість оборонців Маріуполя. росія була згодна на те, щоб їй видали Медведчука. Тому пропозиція України та пропозиція росії в цьому обміні зійшлися, а роль Туреччини була насправді в модераторстві. Хоча ми побачили, що командири підрозділів, які були в Маріуполі, які здалися в полон росіянам, зараз перебувають на території Туреччини, але вони по суті ув'язнені, їхнє пересування обмежене. Це те саме ув'язнення, просто воно дає гарантії Україні, що з цими командирами нічого не трапиться», — зазначив він.

Тому не варто думати, що цей обмін є заслугою теперішнього міністра закордонних справ Туреччини, наголосив експерт.

«Я не думаю, що варто очікувати змін турецької зовнішньої політики від зміни міністра закордонних справ. Можу сказати лише те, що Ердоган на вибори зі своєю командою йшов під антизахідними гаслами. І насправді тут швидше можна говорити про те, що політику як визначав Ердоган, так і визначає. А всі люди з його оточення, в тому числі й Фідан, — просто гвинтівки в машині, люди, послужливість і корисність яких Ердоган оцінив», — сказав Воля.

Політолог припустив, що зовнішня політика Туреччини може буде більш силовою, але це не означатиме, що будуть посилені санкції проти росії чи взагалі будуть запроваджені.

Позиція спікера може не збігатися з позицією редакції.

Читайте також