Підрив Каховської ГЕС: до чого готуватися українцям

Через підрив Каховської ГЕС відбудеться наповнення різних могильників, очисних і сміттєзвалищ, які ймовірно потрапили, або потраплять у Дніпро. Потім це осяде на великій території, заражаючи її під палючим сонцем Південь України.

Підрив Каховської ГЕС
Підрив Каховської ГЕС

Про це заявив полковник у відставці та екс-радник міністра з надзвичайних ситуацій України Костянтин Гринчук.

«Так, виходячи зі всіх почутих мною заяв і тільки збирання комісій ТЕБ та НС, вже зрозуміло, що планового оповіщення та організованої екстреної евакуації НП із зони катзатоплення не було. Знову чуємо рекомендації евакуюватися, про якийсь аж один поїзд їхнього Херсону до Миколаєва. Я б міг зараз розписати, що організація евакуації із зон катзатоплень ділиться на етапи і як я колись перевіряв усі ці плани, підготовку і плавзасобів і всіх видів транспорту, у тому числі й у воєнний час, поки моя служба не була знищена, а я все, що можу, це давати поради з дивана. І так зрозуміло з усього, що я чую від різних ВДА, що реальних заходів щодо мінімізації можливих наслідків (навіть після розуміння мінування ГЕС і пошкодження її елементів), не було. Чомусь саме Наташа Гуменюк раптом заспокоює країну, що немає нічого катастрофічного та все під контролем (а ти щось у цьому розумієш?)», — пише експерт.

За його словами, у Марафоні вже сказали, що на 7.30 було повністю підтоплено 12 населених пунктів і вода прибуває та топить нижче руслом і ще наробить багато, але це лише перший етап.

«А тепер пояснюю, що найімовірніше буде після її спаду, і що буде в другому етапі, і до чого треба було вже бути готовим, або зараз готуватися поки що цей етап не почався і є кілька днів після того, що сталося:

1. Будуть трупи у будинках (утопленники). Особливо де були хворі, старі люди, хто погано пересувався та чиї будинки були у відносній близькості та до краю води та греблі. Тобто хтось практично не мав часу, та й можливості зібратися та евакуюватися в безпечні місця;

Будуть трупи і на відкритій поверхні і особливо домашніх тварин та й диких, які з часом розкладатимуться від сонця

2. порушена (і частково знищена) системи електропостачання, газу, води, тепла, а головне каналізації;

3. частково розмиті цвинтарі і як людські, і навіть різні могильники, звалища;

4. можливо буде дуже серйозно порушено водобаланс величезної території і цілком припустимо, що вода пропадатиме і в свердловинах, і в колодязях. Це можливо навіть у тих зонах, що не потрапили до зони затоплення.

Крім цього, вона найімовірніше з часом буде заражена (необхідний її масовий моніторинг на великих площах, а людям вже використовувати тільки кип'ячену, або привізну бутильовану).

Всі повинні пам'ятати, що саме в південному регіоні зі спекою з'являлася холера.

5. На додаток до вищесказаного наповнення різних могильників, очисних і сміттєзвалищ ймовірно потрапили, або потраплять у Дніпро і спочатку це розлилися з хвилею затоплення, а потім осяде на великій території, заражаючи її під палючим сонцем півдня України;

6. питання технологічного забезпечення Запорізької АЕС, я поки що не чіпаю, але фахівці мали б давно і це прорахувати.