Малий бізнес України зав’язаний на пересиланні грошей з картки на картку, — Кочуков

В Україні немає консенсусу в найтоншому місці — між владою та громадянами. Діалогу між громадянами та тими, хто називає себе владою, так і не відбулося.

Андрій Кочуков у програмі "Суспільні діалоги"
Андрій Кочуков у програмі "Суспільні діалоги"

Про це заявив експерт PhD із соціології Андрій Кочуков у програмі «Суспільні діалоги» з Олексієм Якименком на телеканалі I-UA.tv.

«Якщо ми говоримо про масу громади, про масу людей у суспільстві, існує між собою консенсус, що, по-перше, нам треба перемогти. Тобто так, є елементи колаборації з ворожою стороною, але вони дуже-дуже скриті, поодинокі. Але в основному суспільство об'єднане. І немає такої глобальної дискусії. Вона виникає поодиноко серед представників активістів, коли люди починають піднімати питання стосовно внутрішнього ворога. Знову ж таки питання неприйняття оцієї названої елітарності тих людей, які себе на сьогоднішній момент вважають владою, вважають елітою, і це не признається суспільством. Усі оці розмови, які зараз ідуть, стосовно тих людей, які є представниками влади, які претендують на якісь позиції всередині держави. Деяке проявлення ініціатив, де вже люди, які дещо обіцяли на початку військового конфлікту, зараз починають свої обіцянки відставляти в сторону», — зазначив він.

За його словами, практично весь малий бізнес України зав'язаний на можливості пересилання грошей з картки на картку.

«Усі це знають. Це не великий бізнес, це малий бізнес, ну максимум, який наближається до середнього. Але на сьогоднішній момент постановами стосовно фінансового моніторингу діяльності фізичних осіб ці моменти починають заходити в глухий кут. Тобто людей окунають у необхідність виходу в готівку. Люди бізнес не зупинять, бо бізнес — це прогодувати самого себе на сьогоднішній момент і вижити. Це питання виживання. Коли це питання виживання ставлять на гачок, підвішують на гачок, то тут виникає дуже багато всякого. Що робити волонтерам? А ми знаємо, що на сьогоднішній момент волонтерський рух займає якщо не абсолютно рішучий, то досить великий відсоток підтримки фронту», — пояснив експерт.

Також Кочуков підкреслив, що мотивація чиновників до сьогоднішнього моменту не стала державоцентричною.

«Тобто в них немає мотивації на розвиток держави. У них є мотивація на власні здобутки. Вони придумують собі самі показники власної ефективності. На основі цих показників ефективності самі собі нараховують бонусні преміальні програми. І це все ніяк не пов'язано з життям суспільства», — додав він.