В ОП назвали, хто підірвав Каховську ГЕС

За попередньою інформацією, Каховську гідроелектростанцію підірвала 205-та мотострілецька бригада збройних сил рф.

Наслідки підриву Каховської ГЕС
Наслідки підриву Каховської ГЕС

Про це повідомили в Офісі президента України, передає УНІАН.

«Наша розвідка вже дає дані про те, хто це зробив із російських військових частин — 205 мотострілецька», — йдеться в повідомленні.

Також там нагадали, що згідно з Женевськими конвенціями, підрив ГЕС — це безсумнівне використання невибіркової зброї масового ураження.

Як встановив аналіз «Української правди», — представники 205 мотострілецької бригади збройних сил рф базувалися на Каховській ГЕС протягом тривалого часу.

Бригада відома тим, що брала участь у першій чеченській війні й має девіз — «205 бригада, мы вернемся даже из ада». Наразі ж тут воюють здебільшого мобілізовані із різних куточків росії.

Командиром 205-ї бригади є 40-річний підполковник Едуард Шандура. Згідно з раніше опублікованою інформацією української розвідки, він був знятий з бойових завдань задля участі в параді у зруйнованому Маріуполі у травні 2022. Восени минулого року деякі українські телеграм-канали повідомляли про нібито ліквідацію Шандури на Херсонщині.

Командир 205-ї бригади Едуард Шандура
Командир 205-ї бригади Едуард Шандура

Нагадаємо, сьогодні, 6 червня, російськими окупаційними військами здійснено підрив Каховської ГЕС у Херсонській області. Наразі триває евакуація людей із затоплених населених пунктів.