Які багатства України захопила рф і чи будуть вони втрачені назавжди?

Україна — найбільше розорена держава в Європі. При цьому найбільш багатші регіони на корисні копалини — це Донецька, Луганська та Дніпропетровська області.

В’ячеслав Потапенко.
В’ячеслав Потапенко.

Таку думку під час ефіру на i-ua.tv висловив еколог В’ячеслав Потапенко.

«Корисні копалини здебільшого знаходяться під землею, якщо це не шахти, то вони здебільшого зберігаються. А ось шахти и кар’єри, скоріш за все будуть затоплені. До речі, українській Форбс опублікував карту, згідно якої росіяни на сьогоднішній день тимчасово окупували території, які мають максимальну вартість корисних копалин. Це Донецька та Луганська області, Південь Запорізької та Херсонської області та Крим. Сума корисних копалин на цих територіях сягає близько 6 трлн доларів. Це складає приблизно половину оціночних запасів корисних копалин всієї території України», — каже еколог.

Він підкреслив, що найбільш багатші регіони на корисні копалини — це Донецька, Луганська та Дніпропетровська області.

«Стосовно того, що було втрачено через бойові дії. Там, де були великі пожежі, де було знищено ґрунт або за рахунок затоплення, природні багатства та екосистеми можуть бути знищені. Хоча деякий ґрунт так само і частина рослинного світу збереглися. Треба робити економічну оцінку всіх збитків. Сподіваюся, що значні ділянки постраждали не катастрофічно. В цілому зберегти природне середовище екосистем, навіть, які знаходилися в зоні бойових дій, можливо. В таких, місцях, як Бахмут, де бої йшли 9 місяців, інша ситуація. Наприклад, на межі Франції та Бельгії території досі заміновані та заборонені для відвідування. Мова йде про десятки квадратних кілометрів. Такі території будуть зберігатися і в Україні після війни», — каже еколог.

Він підкреслив, що за оцінками фахівців, розмінування території України може коштувати більше 500 млрд доларів — це держбюджет України до війни за 15 років.

" Однак не треба впадати в паніку, не все пропало. Значна частина екосистем досить стійкі — вони виживуть. Все росіяни не знищать. Ліс виросте через 30 років, а ґрунт відновиться через десятиліття. Однак, якщо підходити за європейськими стандартами з наукової точки зору, то шкода завдана колосальна. У нас найбільше розорена держава в Європі. В Україні найменша площа природоохоронних територій. У нас набагато менше лісів у відсотковому відношенні ніж в Німеччині чи Іспанії. Зараз всі ці питання більш гостро постали. Сподіваюся, що в контексті відновлення України за допомогою міжнародного співтовариства на це також будуть виділятися певні кошти", — резюмує еколог.