Польща може ввести свої війська в Україну — експерт

Країни-члени НАТО можуть ввести війська в Україну. Зокрема, Польща.

Польща може ввести свої війська в Україну 
Польща може ввести свої війська в Україну 

Про це в коментарі заявив політолог Ігор Чаленко.

«Якщо ми отримаємо гарантії від конкретних країн членів НАТО, які не будуть прив’язані до Альянсу, то в цих гарантіях можуть прописати умови, на яких ці країни можуть завести свої війська. Наприклад, Польщі. Якщо ми з нею підпишемо ці гарантії, то відповідно Польща не чіпаючи все НАТО може за певних умов та дозволу України, використовувати власні війська для допомоги Україні від агресії рф. Цей варіант неофіційно розглядався на різних перемовинах, в залежності від української армії самостійно чинити спротив окупанту рф. Тому дії наших партнерів можуть полягати в забезпеченні додаткової безпеки в умовах воєнного стану», -каже І. Чаленко.

Він не виключає, що війська можуть бути введені з точки зору забезпечення безпеки на заході України.

«Зверніть увагу, що почали обговорювати тему відкриття аеропорту у Львові для гуманітарної місії. Якщо будуть заводитися польські війська, тобто країни- члена НАТО, але без участі самого Альянсу, то для забезпечення безпеки власних військ, можуть бути розгорнуті системи ППО. Нагадаю, що Польща замовила у США системи Патріот, які вона може використовувати. Поки це теоретична ймовірність. Зараз очевидно, що гарантії безпеки про які говорять, ще не сформульовані. Все залежатиме від політичної волі перед самітом у Вільнюсі. Тобто на що саме погоджуватимуться країни- члени Альянсу. Однак не виключаю, що буде багато противників в середині самого Альянсу. Можливо Німеччина, Франція та очевидно, що Угорщина. Однак, країна, яка надасть нам допомогу у руслі цієї війни, може наражатися на небезпечні дії з боку рф. Ми перетворимо країну-члена НАТО в ціль для рф, яка буде говорити, що це законна ціль. Адже вони вступили у війну в Україні, тому росіяни нібито їх можуть атакувати. Це суперечливе питання, однак воно є одним з важелів впливу на рф з точку зору вимог виводу їх військ з території України», — каже експерт.

Він підкреслив, що партнери України хочуть показати, що продовжать підтримувати Київ.

«Не дивлячись на те, що рф хоче грати вдовгу, наші партнери зможуть нам допомогти, зокрема введенням контингенту з окремих країни членів НАТО. Однак у разі нападу на ці країни, 5 -ту статтю НАТО не будуть застосовувати. Наприклад, Туреччина, яка є членом НАТО проводить військові операції та бореться з курдами. Однак, коли країна сама ініціює воєнні дії на території інших держав, то тут не спрацьовує 5 стаття Вашингтонського договіру. Тобто гарантії безпеки в середині Альянсу нівелюються», — каже експерт.

Він підкреслив, що 5 стаття НАТО — більше до питань теорії. Адже на саміті у Вільнюсі Альянс готує нову концепцію реагування на виклики, яка б дозволяла миттєво запроважувати кроки у відповідь, а не просто обговорювати питання та приймати рішення на рівні парламентів.

«До речі, 5 статтю Вашингтонського договору не застосовували під час військових конфліктів. Однак її активували після 11 вересня 2001 року і знищення веж-близнюків у Штатах, щоб країни НАТО надали допомогу в руслі боротьби з Талібаном», — резюмує експерт.

Нагадаємо, що деякі країни Північноатлантичного Альянсу можуть захотіти відправити свої війська в Україну, якщо Київ не отримає реальних гарантій безпеки на саміті у Вільнюсі, який відбудеться 11 липня. Про це сказав колишній генеральний секретар НАТО Андерс Расмуссен,