Радикальна податкова реформа після війни може далі заганяти бізнес в тінь — експерт

Президент В. Зеленський пообіцяв радикальну податкову реформу після війни. Однак, якщо до неї підійти не правильно, то український бізнес будуть далі руйнувати та заганяти в тінь.

Радикальна податкова реформа
Радикальна податкова реформа

Про це в коментарі заявив народний депутат ІІІ скликання, координатор Суспільної Системи Віктор Жердицький.

«Для того, щоб зробити правильну податкову реформу в Україні, в першу чергу треба встановити чіткі правила захисту власності, власників, особливо українських власників, які вже займаються бізнесом або вкладають свої капітали. Капітал може бути в грошах або матеріального негрошового характеру. В нас немає захисту приватної власності українців, з боку державних органів. Коли виникало протистояння між українськими та іноземними власниками, на жаль, держустанови в цій боротьбі підігрують іноземцям. Тому на практиці має бути захист українських громадян, які вкладають або розривають свій бізнес», — каже експерт.

За його словами, для того, щоб створити вигідні умови для розвитку українського бізнесу, треба набрати фахівців, а не популістів чи тік-токерів.

«У Зеленського ні в парламенті, ні в податковій, ні в Мінфіні, ні в Нацбанку немає фахівців, які розуміють, що таке національний економічний інтерес. Тобто це збереження загальнонаціональної власності, такої як земля, надра, критичні підприємства — у нашій власності, а також — збільшення капіталів, які належать українцям, а не олігархам та транснаціональним компаніям. Такого розуміння, а тим більше — стратегії — немає у керівництва різних органів, якими сьогодні монопольно керує Офіс Президента. Мало того, там є люди, які тільки завдають шкоди. Такі, як Гетманцев. Людина, яку підозрюють в роботі на московію, не може нічого зробити позитивного для розвитку бізнеса та української економіки. Відомо ж, що агенти рф працюють на те, щоб у нас все було зруйновано. Вже не кажу про відсутність єдиної фінансово- монетарної політики та кредитної політики з боку Мінфіну та НБУ. Там немає навіть усвідомлення, що ми маємо розвивати. Зокрема, які галузі, чию власность, що є пріоритним. Також — які галузі мають бути комунальними, загальнонаціональними, а які можуть бути тільки приватними. Дилетанти можуть проголошувати які завгодно віртуальні реформи, але економіка живе в реальних умовах, де державна система, як породження олігархічної системи — є дуже не дружньою до бізнесу. Змінювати потрібно основи економічної моделі, а не заклеювати оголошеннями про реформи зруйновані стіни нашої економіки. Хіба вони на це здатні?», — зазначає експерт.

В. Жердицький підкреслив, що вони не мають бути в інтересах будь — якого іноземного капіталу. Чи то російського чи то західного.

«Ми сьогодні на грані виживання, як економічна система. Вона ще в якійсь мірі належить на правах власності українцям. Тож до того поки ці базові принципи не будуть усвідомлені та вирішені на рівні держстатегії, дилетантам з „партії Зелених“ братися за податкову реформу не можна. Теперішні держчиновники, в більшості, працюють в парадигмі як краще „защимити“ бізнес, щоб качати з нього качати хабарі. Те, що вони називають податковою реформою знову буде категорично невігодною українцям. Вони не здатні ні на що інше окрім як створити чергову шкідливу систему, яка буде далі руйнувати або заганяти ще глибше в тінь наш український ледве дихаючий середній та малий бізнес», — резюмує В. Жердицький.