Питання з членством України в НАТО практично вирішене, — Столтенберг

Питання щодо членства України в НАТО практично вирішене. Двері Альянсу відкриті, і росія не має права вето на його розширення.

Єнс Столтенберг
Єнс Столтенберг

Про це заявили генсек НАТО Єнс Столтенберг та посол США в Альянсі Джуліана Сміт під час виступу в Центрі Нової американської безпеки CNAS, передає Уніан.

«Союзники неодноразово заявляли, що погоджуються з тим, що Україна стане членом Альянсу. Востаннє всі країни-учасники НАТО заявляли про це на саміті у Мадриді влітку минулого року. Пізніше ми одноголосно вирішили, що лише Україна та члени організації мають вирішити коли настане час офіційно запросити Україну стати членом НАТО. І це ніяк не залежить від Москви та путіна. У нього нема права вето на розширення НАТО», — заявив Столтенберг.

Генсек додав, що є узгодження щодо ще одного важливого питання — перемоги України, а не путіна. Столтенберг заявив, що Україна повинна залишатися незалежною та суверенною державою, адже в іншому випадку нема сенсу говорити про її членство в НАТО.

Сміт зауважила, що США постійно думають про те, як допомогти Україні перемогти цю країну. Вона зауважитила, що НАТО надсилає Україні та росії чіткий сигнал, що стоятиме пліч-о-пліч з українцями до кінця війни.

Нагадаємо, колишній генсекретар НАТО Андерс фог Расмуссен заявив, що низка країн-членів Альянсу може розмістити свої війська в Україні. Прем'єр-міністр Естонії Кая Каллас зазначила, що країни НАТО не обговорюють плани щодо відправки своїх військових на територію України.