Підрив Каховської ГЕС: експерт розповів, чи вдасться покарати винних

Однак треба вимагати від міжнародної спільноти, щоб росіяни та рашисти понесли відповідальність за те, що скоїли.

Володимир Пилипенко
Володимир Пилипенко

Про це під час ефіру заявив народний депутат VI-VII скликань, керівник Українського центру соціально-правових досліджень Володимир Пилипенко.

«Не дивлячись на таку поки невелику реакцію світу на підрив Каховської ГЕС, ми не повинні применшувати дії, які вчинили росіяни минулого тижня. Те, що вчинили росіяни — класичний екоцид. Тобто навмисне знищення флори, фауни та завдання шкоди навколишньому середовищу. До речі, це не лише злочин за нашим кримінальним кодексом, ми маємо всі підстави говорити, що вчинено міжнародний злочин. Тобто він загрожує не лише українцям та Україні, а й всій Європі, як мінімум. Всі ці наслідки, які ми зараз бачимо, буде відчувати еко-система Чорноморського басейну ще довгий час», — каже експерт.

Також експерт підкреслив, що у підриві Каховської ГЕС є всі ознаки воєнного злочину.

" Він передбачений Римським статутом Міжнародного кримінального суду. Це порушення 56 статті першого додаткового протоколу до Женевських конвенцій, що забороняє методи війни, як атаки на дамби та інші об’єкти, які можуть бути небезпечними для довкілля та людей. На місці злочину перебували слідчі з Міжнародного кримінального суду. Тож маємо надію, що Офіс прокурора МКС все — таки буде займатися цієї справою та розслідувати, як мінімум воєнний злочин росіян", — каже В. Пилипенко.

Він підкреслив, що рф вчиняє не тільки воєнні злочини, а злочин геноциду.

«Адже геноцидом вважаються дії, які умисно ставлять неможливість виживання групи людей певної нації. В даному випадку — це українці. Адже внаслідок підриву Каховської ГЕС величезний регіон фактично є непридатним до виживання людей. Підрив дамби — складова частина геноциду, який здійснює рф в Україні», — каже експерт.

Він підкреслив, що якщо у МКС буде воля визнати та порушити провадження, то далі подивимося, хто буде на лаві підсудних та обвинувачених в цьому злочині.

" Скільки справа буде розслідуватися — залежить від волі Міжнародного кримінального суду. Крім того, треба вимагати, щоб МКС порушив справи і по інших злочинах рф в України. Зокрема, за порушення звичаїв війни. Екоцид, на жаль, поки не є міжнародним кримінальним злочином. Однак, вже напрацьовується поняття міжнародного злочину екоциду. Однак треба вимагати від міжнародної спільноти, щоб росіяни та рашисти понесли відповідальність за те, що скоїли", — резюмує В. Пилипенко.