Чому Макрон хоче почати переговори з рф на «хороших умовах» — відповідь експерта

Президент Франції Еммануель Макрон відноситься до представників тих країн, які думають, як найшвидше забезпечити умови для перемовин Києва з москвою.

Президент Франції Еммануель Макрон
Президент Франції Еммануель Макрон

Про це в коментарі i-ua.tv заявив політолог Ігор Чаленко.

«Макрон відноситься до представників тих країн, які думають, як найшвидше забезпечити умови для перемовин Києва з москвою про завершення війни. Контранаступ вкрай серйозний і можливо ключовий в цьому році, однак очевидно, що він не останній. Є низка країн, наприклад, Чехія, які вважають, що цей контрнаступ останній в цьому році і далі шансів не буде. Тому деякі країни ЄС вважають, що в залежності від того, як покажуть себе ЗСУ, тоді можна буде сідати за стіл перемовин, щоб нормалізувати ситуацію. Однак в нинішніх умовах зрозуміло, що це буде мир за рахунок України. Крім того, це буде не мир, а симулякр миру. Тобто відбудеться відтермінування подальшої агресії рф та можливість росіян накопичити військовий ресурс. Навіть зараз у зв’язку з погодними умовами, які були раніше навесні, ми побачили, як працює час для рф. Тобто вони його використовують для укріплення позицій на територіях. Також вони не сидять на місці, а нарощують виробництво ракет, якими продовжують обстрілювати українські мирні міста. Тому говорити про завершення конфлікту — відкладати проблему на потім», — каже експерт.

Він зазначив, що в нинішній ситуації Захід має посилювати підтримку Києва та робити більш жорсткими санкції проти рф.

«Це єдиний правильний шлях в нинішній ситуації, а не саджати путіна за стіл перемовин, який сам цього не хоче. Адже екс-президент рф Медведєв виклав у себе в соцмережі фото відфотошопленого Майдану Незалежності з прапором рф. Це показує реальні плани росіян, які налаштовані на знищення України та продовження геноциду українського народу. Стосовно санкцій, то треба зменшувати можливість рф заробляти. Тобто опустити стелю цін на нафту до 30 доларів за барель. Зараз ціна становить 60 доларів. Також треба запровадити санкції проти росатому. Також запровадження санкцій проти третіх країн, крім тих обмежень, які вже запроваджені. Ми маємо куди рости та посилюватися. Треба більше шукати підтримки в світі, а не лише спиратися на колективний Захід. Треба шукати підтримку з боку азійських країн. Зокрема, Індії, продовжувати дипломатичну роботу з латинською Америкою, Африкою. Має бути комплексна робота. Також треба виганять рф з ООН», — резюмує експрес.

Нагадаємо, що президент Франції Еммануель Макрон сподівається, що успішний контрнаступ України призведе до переговорів. На учорашній пресконференції з канцлером Німеччини Олафом Шольцом та польським президентом Анджеєм Дудою він сказав, що наступ українців «розпочався кілька днів тому.