Заради звільнення своїх ув’язнених США можуть піти на певні поступки Ірану, — політолог

США розпочали «тихі переговори» з Іраном, щоб зменшити напруженість. Американська сторона хоче звільнити своїх ув’язнених, які перебувають у Тегерані, і стримати розвиток ядерної програми Ірану, тоді як Тегеран шукає можливості послабити санкції та вивести заморожені капітали за кордоном.

США розпочали «тихі переговори» з Іраном
США розпочали «тихі переговори» з Іраном

Американсько-іранські переговори прокоментував політолог Володимир Воля для телеканалу I-UA.tv.

«Насправді краще не доводити до ескалації. Я думаю, що Сполучені Штати спробують врешті знайти спільну мову з Іраном у питаннях, щоб Іран отримав гарантії безпеки, з одного боку, а з іншого боку, все-таки повернувся до виконання угоди з приводу ядерної програми. І, звісно, друга тема переговорів — це постачання Іраном певної військово-технічної допомоги росії. Тому це дуже важливий момент. І з приводу Сирії переговори, тому що там Іран присутній. Сполучені Штати за цим пильно слідкують, вони теж опосередковано присутні на території Сирії», — зазначив він.

За його словами, не варто сподіватися на якісь прориви, але позитивним результатом уже було б взаєморозуміння між США та Іраном, яке призвело хоча б до припинення постачань іранських комплектуючих та безпілотників, які росія використовує для ударів по території України.

«Заради того, щоб звільнити когось зі своїх ув'язнених, Сполучені Штати, звісно, можуть піти на певні поступки Ірану, наприклад, розблокувати якусь частину заморожених іранських коштів. Для Сполучених Штатів питання звільнення своїх громадян є одним з найбільш пріоритетних», — сказав експерт.

Однак, підкреслив Воля, все залежить від того, чого насправді прагне Іран.

«Якщо Іран реально хоче отримати ядерну зброю, щоб для всіх зробити сюрприз, то, звісно, що ці переговори для Ірану не більше, ніж чергові переговори, за допомогою яких можна маскувати готовність до компромісів з приводу тієї ж іранської ядерної програми. Тому що іранські посадові особи впродовж декількох років зацікавлені повернутися в іранську ядерну програму, а Іран не збирається отримувати ядерну зброю. Але на практиці ми бачимо, що в останніх рік-півтора Іран підвищував рівень збагачення урану», — додав політолог.

Позиція спікера може не збігатися з позицією редакції.