Повернення акцизів на пальне з 1 липня призведе до нової хвилі інфляції в країні — експерт

Повернення акцизів на пальне з 1 липня стане сильним ударом по гаманцям українців.

Повернення акцизів на пальне з 1 липня
Повернення акцизів на пальне з 1 липня

Про це в коментарі заявив голова Комітету економістів України Андрій Новак Андрій Новак.

«Повернення акцизів на пальне з 1 липня недоречна ініціатива. Вона схожа на ініціативу, коли з 1 липня були наміри зняти пільги для підприємців, ФОПів, які були введені при воєнному стані. Однак на щастя зняття пільг не відбулося. Багато в чому завдяки негативній реакції суспільства та експертів. Тому сподіваюсь, що з акцизами на пальне відбудеться те ж саме. Зараз йде проба громадської думки про повернення акцизів на пальне. Якщо реакція буде дуже негативною, то є ймовірність, що повернення акцизів з першого липня не відбудеться», — каже економіст.

Він підкреслив, що під час дії воєнного стану можна лише покращувати умови діяльності підприємств, а не погіршувати.

«Тобто не можна підіймати податки, обмежувати якісь види діяльності, окрім того, що пов’язано з військовими діями. Тому до завершення воєнного стану подібні негативні ініціативи не будуть реалізовуватися», — каже експерт.

Він підкреслив, що повернення акцизів на пальне потягне за собою нову ланцюгову хвилю інфляції в країні.

«Пальне — це вагома частина транспортних послуг, а це собівартість всіх без винятку видів продукції. Також це підвищення транспортних послуг для населення. Також це знизить і без того низьку купівельну спроможність переважної більшості українців, яка зараз є», — резюмує експерт.

У квітні минулого року Верховна Рада скасувала акцизи на нафтопродукти та знизила ПДВ на них з 20% до 7%, проте з 1 липня 2023 року вони повертаються на довоєнний рівень. Це означає, що найближчими днями паливо на українських АЗС почне дорожчати. Про це заявив засновник гурту «Прайм» Дмитро Леушкін.