Держапарат не перебудувався під реалії війни, — військовий про закупівлі барабанів в укриття

У Києві Дніпровська райдержадміністрація закупила за бюджетні кошти для укриттів музичні інструменти — барабани на майже 900 тисяч грн. Відповідна інформація оприлюднена на сайті держзакупівель Prozorro.

Держапарат не перебудувався під реалії війни, — військовий про закупівлі барабанів в укриття

Офіцер ЗСУ Михайло Скляр прокоментував скандальні закупівлі для телеканалу I-UA.tv.

«Є така категорія анекдотів, які називаються „пласкі“. Історія з дивними закупівлями барабанів, овочерізок та електросковорідок на фоні неготовності бомбосховищ на другому році війни якраз такі анекдоти нагадують. Але не смішно», — зазначив він.

За його словами, в Україні йде війна за вибір не жити так, як живуть у росії.

«Це війна проти „руського міра“, у системі цінностей якого якраз і знаходяться такі нелогічні, дивні, дикунські закупівлі. „Руській мір“ — це система, де громадянин — безправний раб, а добре себе почувають чиновники, яким дозволено все, при чому за рахунок якраз таки безправних громадян-рабів. І в той же час ми бачимо, що поки потом і кров'ю військові боронять нашу країну від „руського міра“, цей самий „мір“ вкорінився в тилу та активно поглинає ресурси. Нашим чиновникам „руській мір“ набагато ближче, ніж та система цінностей, за які воює армія», — пояснив військовослужбовець.

Скляр вважає, що не треба зводити ці факти до поодиноких випадків, бо «риба гниє з голови».

«Ми бачимо, що державний апарат так і не перебудувався під реалії війни, держапарат продовжує існувати, як у довоєнному світі, слабко реагуючи на нові виклики та реалії. За паркани маєтків у Конча-Заспі війна не прийшла. Гарний приклад — це проблема дронів, які в сучасній війні є необхідною та ефективною зброєю. Ми досі не спромоглися налагодити масове її виробництво, ця тема так і залишається в зоні відповідальності волонтерів, а не держави. Зате викрито факти масштабної корупції в Міністерстві оборони на мільярди гривень, при чому міністр оборони ніяк не покараний, а продовжує обіймати свою посаду, а це сигнал, сигнал влади своїм — „крадіть, ми вас не здамо“. То чому б „чинушам“ меншого масштабу не купити барабани для бомбосховищ?», — наголосив він.

Окрім цього, у Києві активно ремонтують і перебудовують дороги. Офіцер відповів, наскільки це зараз доцільно.

«Те ж саме. Та ж сама історія. Ми знаємо, що будівництво доріг — це спосіб розкрадання бюджетних, тобто народних коштів. На зарплати військовим грошей нема, а на ремонти доріг і барабани — є», — сказав Скляр.