Українці закликають ліквідувати Верховний суд: подробиці

На сайті президента України В. Зеленського з’явилася петиція Про ліквідацію Верховного Суду як такого що несе загрозу існуванню Держави.

На сайті президента України В. Зеленського з'явилася петиція: Про ліквідацію Верховного Суду я
На сайті президента України В. Зеленського з'явилася петиція: Про ліквідацію Верховного Суду я

Про це повідомляє i-ua.tv

Автором петиції став Сакада Вадим Петрович. В петиції зазначається, що в той час коли наша Держава стікаючи кров’ю виборює право на існування, борячись із агресором.

«Коли її кращі сини і доньки віддають своє життя відстоюючи наше право жити у незалежній і квітучій Україні. Найвищий орган судової влади нашої Держави — Верховний Суд повністю загруз у корупції та перетворився у організоване злочинне угруповання, яке зсередини знищує нашу державу, торгуючи замовними судовими рішеннями знекровлюючи її фінансово та підриваючи економічно», — пише автор.

Так, 15 травня 2023 року, НАБУ і САП викрили факти масштабної корупції у Верховному Суді, а саме схему щодо одержання 2,7 млн. доларів США неправомірної вигоди керівництвом та суддями Верховного Суду, за ухвалення замовного рішення в інтересах одного з українських бізнесменів. На даний час затримано і тримається під вартою лише колишній голова Верховного Суду Князєв В.С., а решта 13 (тринадцять) суддів Верховного Суду що фігурують у цьому розслідуванні і у яких були вилучені мічені гроші хабаря досі перебувають на посадах і здійснюють своє «кривосуддя» у Верховному Суді.

Також, відповідно до журналістського розслідування Радіо Свобода («Схеми»), що було опубліковано 15 вересня 2022 року, з’ясувалось, що керівник Касаційного господарського суду у складі Верховного суду Богдан Львов, який за посадою також був заступником голови Верховного Суду Князєва В.С. і який мав доступ до державної таємниці, виявився громадянином Російської Федерації, який мав незадекларовану нерухомість у москві, що свідчить про корупцію цього судді. Зазначені факти були офіційно підтверджені СБУ.

«Тотальну корупцію у Верховному Суді і проросійські погляди з боку суддів цього суду підтверджує той факт, що коли офіційно з’ясувалося, що керівник Касаційного господарського суду у складі Верховного суду Богдан Львов має громадянство держави-агресора, то на загальних зборах суддів, яке відбулося 19 вересня 2022 року, судді цього суду замість того щоби висловити недовіру Богдану Львову навпаки, висловили повну довіру своєму керівникові. Як це може бути!!!», — зазначає автор.

Також фактом системної корупції у Верховному Суді є задокументований випадок, коли Вища Рада Правосуддя, своїм рішенням від 28 жовтня 2020 року № 2963/3дп/15−20, оголосила «сувору догану» і позбавила премій недоброчесних суддів Верховного Суду (КАС) Бучик А.Ю., Мороз Л.Л. та Рибачук А.І. за їх судовий бєзпрєдєл що полягав виправленні цими недоброчесними суддями описки у власному судовому рішенні, що змінило зазначене рішення повністю на протилежне (наявний факт корупції цих суддів). Факт правомірності накладення ВРП вищезазначеного дисциплінарного стягнення на цих недоброчесних суддів підтвердили дев’ятнадцять їх колег-суддів із Великої Палати Верховного Суду своїм рішенням від 09 червня 2022 року (провадження № 11−84сап21).
Вагомим аргументом, що підтверджує факт недоброчесності більшості суддів Верховного Суду є висновки

Громадської ради доброчесності, яка безпосередньо приймала участь у відборі суддів цього Верховного Суду, але переважна більшість їх висновків щодо недоброчесності кандидатів так і не були враховані комісією при призначенні суддів, а тому: недоброчесні кандидати, стали недоброчесними суддями цього Верховного Суду.
Враховуючи зазначене, автор пропонує:

1. Ліквідувати існуючий Верховний Суд шляхом подачі до Верховної Ради України проекту відповідного Закону, мотивувавши, що існуючий Верховний Суд, під час війни, несе безпосередню загрозу для існування Держави.

2. Сформувати на засадах гласності, прозорості і доброчесності новий ВЕРХОВНИЙ СУД УКРАЇНИ, надавши до Верховної Ради України відповідний проект Закону.