Скандал з фірмою екснардепа Пашинського, давно треба відправити у відставку Резнікова — експерт

За даними ЗМІ, член Антикорупційної ради при Міноборони Дана Ярова віддала постачання продуктів ЗСУ підозрілій фірмі екснардепа Сергія Пашинського. Тому міністра оборони Олексія Резнікова давно треба відправити у відставку.

міністр оборони Олексій Резніков
міністр оборони Олексій Резніков

Про це у коментарі заявив експерт з соціальних питань Андрій Павловський.

«На жаль керівництво Міноборони не робить висновки після всіх корупційних скандалів. Зокрема, яєць по 17 грн та яблук по 50 грн. Тепер насувається ще один скандал, а всі ці продовольчі оборудки будуть здаватися квіточками. Коли 9 млдр перерахували на озброєння, а в результаті ні грошей, ні зброї на яку перераховували гроші немає. А тепер ці кошти повернути назад не можна. А що до фірм, через які закупають продукцію для ЗСУ — то це питання до чиновників Миноборони з ким вони мають справу та хто кінцевий беніфициар. Чиновники або не роблять висновків або їм дають вказівки зверху. Адже всі ці конкурси через Прозоро ходять формально. Наперед всі знають, хто буде переможцем, а участь в конкурсі приймають підставні фірми. Коли заявляють 5 фірм, 4 з яких фактично є фіктивними. Одна реальна, всі знають, що саме вона переможе. Не виключно, що вона пов’язана з керівництвом Міноборони», — каже експерт.

Він підкреслив, що голова Міноборони О. Резніков веде себе не по-європейськи.

" Якби в Європі відбулися такі скандали в Міноборони, то людина пішла б з посади у відставку", — підкреслює експерт.

Він зазначив, що при Міноборони діють ручні громадські та антикорупційні ради.

«Влада має робити висновки та карати винних. Для початку відправити Резнікова у відставку. Після цього серйозно розслідувати корупцію в Міноборони. А те, що за даними ЗМІ за підсумками тендерів, що були проведені 6 червня, забезпеченням ЗСУ продуктами харчування на суму понад 7 млрд гривень займатиметься компанія „з ознаками ризикованості“, яку пов'язують з Пашинським, свідчить, що всі там пов’язані між собою. Тому не можна там розірвати кругову поруку. Одного корупціонера виганяють на його місце призначають точно такого. Тому питання не вирішуються», — каже експерт.

А. Павловський, що президент В. Зеленський має призначати порядних та чесних людей, а не шахраїв та злодіїв на керівні посади.

«Тоді будуть успішно працювати і підприємства та відомства. Перед призначенням правоохоронні органи мають перевіряти де людина працювала та за рахунок чого збагатилася, чи не порушував чиновник закон. У нас же навмисно на керівні посади призначають шахраїв, на яких немає де ставити печатки. Глибинне питання спирається в кадрову політику в державі. Адже кожен керівник призначає не професійних та добропорядних людей, а знайомих. Поки ми не розірвемо це коло кумівства та призначення за лояльністю, а не професійністю, все це буде продовжуватися далі», — резюмує експерт.

Член Антикорупційної ради при Міноборони Дана Ярова, яка позиціонує себе як волонтерка, знала про те, що ця компанія раніше вже була причетна до махінацій під час постачання харчування для дітей, проте схвалила переможця тендеру. Про це повідомляє Телеграм-канал «Инсайдер UA».

«За даними сайту „Прозорро“, ТОВ „АТОМСЕРВІС“ має ознаки ризикованості. Крім того, Антикорупційній раді було відомо, що проти „АТОМСЕРВІС“ ведеться кримінальне провадження — за присвоєння грошей соціальної програми для харчування дітей», — йдеться у повідомленні.