Зараз політсили вже мітять на наступну парламентську кампанію, — політолог

Зараз політичні сили, окрім військового порядку денного, уже мітять на наступну як мінімум парламентську кампанію.

Ігор Чаленко в програмі "Суспільні діалоги"
Ігор Чаленко в програмі "Суспільні діалоги"

Про це заявив політолог Ігор Чаленко в програмі «Суспільні діалоги» з Олексієм Якименком на телеканалі I-UA.tv.

«Нещодавно інформація була стосовно потреби суспільства в зміні центральної влади. Там 73% загалом є бажання заміни. Коли градуювалося, то найбільше хочуть Верховну Раду змінити, приблизно половину уряд і найменше, в районі 23%, — президента. Тобто це конкретний запит суспільства. От готується фундамент для майбутньої виборчої кампанії як мінімум в Парламент. Але якраз у цьому і проблема. Бо ті ж самі опозиційні сили зараз будуть кричати і кричать, що той же самий Єдиний марафон заважає достукатись до своєї аудиторії, що це реально цензура, боротьба зі свободою слова. Тобто вступають якісь поствоєнні меседжі. Це дійсно є проблемою», — пояснив він.

Активна фаза війни триває, але, за його словами, опозиція зараз уже думає, як переобратися.

«І в цьому є певні проблеми вже в інформаційному просторі. Звичайно, у таких умовах сьогодні вигідніше зачищати внутрішньоукраїнський дискурс. Бо ми і так розуміємо, що по тій же соціології разом із війною найбільша проблема, що називають громадяни, — корупція. Відповідно що більше ми будемо говорити про проблему, то більше корупція у відсотках буде рости як проблемне питання. А так само безробіття, контролюючі органи, тобто все, що ми бачимо в результатах соціологічних досліджень», — зазначив експерт.

На його думку, ті люди, які все-таки мітять на вибори, спочатку думали, що вибори відбудуться цієї осені.

«Тепер, думають, навесні десь, кінець березня. Можливо, уже почали говорити про літо наступного року. А в цей момент країна живе, і в цей момент ми упускаємо проблематику, ті проблеми, які відбуваються безпосередньо в нас. І потім дуже болісно йде ця інформація від Prozorro, де ми бачимо ці ж самі закупівлі», — додав Чаленко.