Мільйонні премії чиновникам під час війни: хто винен та як боротися?

Чиновники та нардепи отримують величині премії, тому що немає контролю громадськості.

Мільйонні премії чиновникам під час війни
Мільйонні премії чиновникам під час війни

Про це в коментарі заявив правозахисник Дмитро Павліченко.

«У нас досі відсутній громадський контроль. При кожній держадміністрації мають бути громадські організації. Коли чиновники зрозуміли, що це небезпечно, то вигадали механізм, щоб їх ліквідувати. Тож громадські організації при держадміністраціях були закриті. З цього часу і пішла нова хвиля корупції, коли чиновникам виписують величезні премії і ніхто це не контролює «, — каже правозахисник.

Він нагадав, що коли в Києві намагалися створити громадську раду при КМДА, туди увійшли близько 100 фейкових громадських організацій.

«Це було зроблено для того, щоб міську владу неможливо було контролювати. Однак без реального контролю громади ми нічого не зможемо зробити. Потрібно людям це доносити», — каже Д. Павліченко.

За його словами, ситуація з преміями нардепів — окреме питання.

«Вони собі премії платять по 200 тисяч, а нашим бійцям не можуть заплатити по 20- 30 тисяч гривень. До мене по допомогу звернулися хлопці, які під Бахмутом були 4 місяці, а їм за це заплатити лише 5 тисяч гривень. Так відбувається тому, що немає контролю суспільства. Адже, якщо злочинця не зупинити, то він іде далі. Зупинити дуже просто — притягнути до відповідальності кожного депутата. Українці мають право притягнути до відповідальності кожного нардепа. Перша підстава для цього те, що в Конституції передбачені прямі вибори до парламенту, а вони йдуть по схемі пропорційних. Тобто за схемою неконституційних виборів. Це головна причина, щоб кожного нардепа притягнути до відповідальності», — резюмує правозахисник.

Нагадаємо, що міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок назвала умови вступу України до ЄС. За її словами, щоб стати членом Євросоюзу Україні необхідно покласти край десятиліттям кумівства та корупції. Тим часом в нашій країні чиновники продовжують отримувати мільйонні премії під час війни.