Наші люди дуже довірливі, але це дуже гарна позиція, — Галина Чумак

Наші люди дуже погано освічені. Раніше виховання та формування людини йшло таким чином, щоб вона сама не думала, не аналізувала, щоб у неї не було такої потреби взагалі. Наші люди дуже довірливі, але це дуже гарна позиція.

Володимир Тетерук, Галина Чумак та Ігор Зоц у програмі "Суспільні діалоги "
Володимир Тетерук, Галина Чумак та Ігор Зоц у програмі "Суспільні діалоги "

Таку думку висловила директорка Донецького обласного художнього музею, віцепрезидентка Українського національного комітету Міжнародної ради Галина Чумак у програмі «Суспільні діалоги» з Володимиром Тетеруком на телеканалі I-UA.tv.

Співведучий, редактор газети «Донеччина» Ігор Зоц, повідомив, що на початку 90-х років минулого століття працював разом з гостею програми в комісії Донецької обласної державної адміністрації, яка займалася впровадженням і розвитком української мови.

«Я пам'ятаю, як за постанови Кабінету міністрів щодо українізації приїздила комісія, як я возила представницю Міністерства культури по наших закладах і показувала, демонструвала, як тут у нас впроваджується українська мова, і вона була дуже здивована. І тоді ж була канадська українська бібліотека, а зараз її закрили. Не знаю, знищили чи ні, але закрили. Ми ж дорослі люди, ми знаємо, що люстрації в нас у 92-му році не було. Усі, хто був при владі та творив свою політику, радянську політику, російську політику, і залишилися при владі, вони продовжували ту свою роботу. Може в таємниці десь там вони сподівалися, що повернеться Радянський Союз. І не даремно ж навіть 30 років пройшло, а хтось ще мріє, щоб знову повернулися в Радянський Союз. Люди не розуміють, що якщо вам було добре, то це просто молодість ваша була», — розповіла вона.

Зоц зазначив, що ті люди, які служили в Комуністичній партії, за рік-два почали служити Україні.

«Яскравий приклад — один із начальників обласного управління культури при компартії, він став ним же в перші роки української незалежності. Але, на превеликий жаль, цей чоловік зараз з таким же успіхом служить так званій днр. Це все дуже прикро», — додав він.

Але, за його словами, на Донеччині все-таки створювалися осередки української культури.

Водночас Чумак підсумувала, що людину треба виховувати так, щоб вона була відповідальна перш за все за себе, за свої вчинки та за свої думки.